Driftbui bij je peuter: zo ga je er het beste mee om

Ieder kind heeft zo een eigen willetje. Heel fijn natuurlijk. Alleen niet zo aangenaam als dat gepaard gaat met boosheid en driftbuien. Toch zijn die driftbuien volkomen normaal. Het is alleen even zoeken hoe je hier het beste mee kan omgaan. Wellicht dat deze tips kunnen helpen.

Het is voor volwassenen al een hele klus om met onze emoties om te gaan: moet je nagaan hoe moeilijk dit voor een peuter is. Driftbuien bij peuters en kleuters zijn dan ook volkomen normaal

Driftbuien

Driftbuien kunnen dan wel heel normaal zijn, maar het is wel fijn als je weet hoe je hier het beste mee kan omgaan.

1. Praat met een rustige stem

Tjaaa… die driftbuien stellen je behoorlijk op de proef. Hoe moeilijk het ook is: blijf vooral rustig, en praat met een rustige, lage stem. Als jij namelijk je geduld verliest en driftig loopt te schreeuwen, gaat de situatie van kwaad tot erger.

2. Je kind mag boos zijn

Hoe vind jij het als je boos bent en iemand vertelt je dat je ‘ff moet relaxen’? Mega irritant toch? Boosheid is (net als verdriet of vreugde) een hele normale emotie die we allemaal weleens voelen. Vertel je kind dan ook dat hij/zij best boos mag zijn.

3. Creëer een plekje

Je zoon of dochter mag dus even flink balen, en daar enorm boos om mag zijn. Het wordt iets vervelender als ze gaan slaan, of dingen kapot gaan maken. Het kan dus fijn zijn om een plekje te creëren waar je kind even helemaal kan losgaan. Grote kussens, wat knuffels: laat ze het er maar uitgooien. Maar dan wel op hun eigen plekje.

3. Geef je kind niet teveel aandacht

Natuurlijk super moeilijk. Want sta maar eens met een volle winkelkar in de supermarkt terwijl je kind krijsend op de grond ligt. Toch is het beter om een driftbui compleet te negeren. Als je namelijk teveel aandacht besteed aan het geschreeuw is de kans groter dat je het gedrag per ongeluk beloont.

6 situaties met je peuter die onvermijdelijk zijn (zoals gillen en een driftbui) én de oplossing

4. Troosten

Is de woede eruit geschreeuwd, en is de driftbui tot een einde gekomen? Dan kun je je kind natuurlijk stevig vastpakken, knuffelen en troosten. Laat je kind in ieder geval even uitrazen voor je de draad weer oppakt en verder gaat spelen.

5. Herken je een patroon?

Als jij iedere dag met dezelfde driftbui te maken hebt tijdens het avondeten kan het zijn dat je kind bijvoorbeeld te moe is om te eten. Als jij een patroon herkent kan het helpen om de planning aan te passen, om zo vervelende driftbuien te voorkomen

In the end of the day is ieder kind natuurlijk anders, en leer je jezelf en je kind steeds beter kennen. Vertrouw dus vooral op je moederinstinct, want wat voor de één wel werkt, kan bij de ander averechts helpen.

Een kind met driftbuien? Hier een driestappenplan voor ouders

Reageer op artikel:
Driftbui bij je peuter: zo ga je er het beste mee om
Sluiten