Een droge huid tijdens je zwangerschap: hoe kan dat en wat kun je er tegen doen?

Gezondheid Maaike van de Graaf 15 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Als je zwanger bent verandert er van alles in je lichaam: je buik groeit, bij sommige vrouwen valt hun haar uit én velen hebben last van een droge huid. Over die laatste ben je bij dit artikel aan het goede adres. Want hoe kan het dat je tijdens je zwangerschap een droge huid krijgt?

En misschien nog wel belangrijker: wat kun je er tegen doen?

Droge huid tijdens zwangerschap

Doordat er tijdens je zwangerschap heel veel hormonen door je lijf gieren, is het niet gek dat je huid ook verandert. Er worden allerlei stofjes aangemaakt die je lichaam niet maakt als je niet zwanger bent. Sommige vrouwen krijgen daardoor last van een droge huid.

Wanneer je last hebt van een droge huid is de vochtbalans in je lichaam verstoord of produceert je huid te weinig talg. Als je een droge huid hebt zitten er in weze scheurtjes in de bovenste huidlaag waardoor de huid vocht verliest. Het is daarom extra belangrijk om je huid goed te hydrateren en te voorzien van voldoende vocht.

Eczeem

Je kunt ook een droge huid hebben in de vorm van eczeem. Doordat een zwangerschap je immuunsysteem door de war schopt, heb je meer kans op de huidaandoening. Vaak krijg je al vroeg in je zwangerschap last van eczeem. Je herkent het vaak aan een rode huid en schilferende plekken en ook zou het goed kunnen dat je jeuk hebt.

Jeuk

Een droge huid gaat bij een op de vijf zwangere vrouwen gepaard met flinke jeuk. Dat is over het algemeen niet ernstig, maar kan wel vervelend zijn. Mocht je alles al geprobeerd hebben om een droge huid tegen te gaan en nog steeds onwijs last hebben van jeuk. Dan wordt aangeraden om de huisarts of verloskundige te raadplegen. Hij of zij kan controleren of je geen last hebt van zwangerschapscholestase.

Wat te doen?

Een droge huid is vervelend, eczeem en jeuk nog meer, en dus ben je vast benieuwd wat je kunt doen om een droge huid te verminderen. Daarom delen we een aantal tips:

  • Gebruik een vette crème
  • Douche minder lang en minder heet
  • Bescherm je huid bij koud weer met goede kleding en handschoenen
  • Gebruik niet te veel zeep
  • Drink voldoende water

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen