Volgens de Dunstan babytaal is dit wat babyhuiltjes betekenen

Kinderen Maartje Scheffer 6 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Je baby kan nog niks zeggen, alleen huilen. Maar in dat huilen zitten een hoop boodschappen die je met een beetje aandacht en moeite kunt ontcijferen. Dit is wat je baby wilt zeggen met zijn huiltjes volgens de Dunstan babytaal.

Met de Dunstan babytaal zou je de geheime taal van je baby grotendeels kunnen ontcijferen.

Wat is de Dunstan babytaal?

Eén van de grootste struggles van nieuwe ouders is het uitvinden wat je baby nu nodig heeft. Hij kan dan wel huilen, maar is dat vanwege de honger, een vieze luier, een lichamelijk kwaaltje, of wil je baby gewoon opgepakt worden? Met de Dunstan babytaal zou dit veel makkelijker worden te herkennen. Die is ontdekt en ontwikkeld door Priscilla Dunstan.

Zij kreeg door dat haar baby verschillende huilgeluiden inzette voor verschillende behoeftes. Toen ze ook de huiltjes van baby’s van over de hele wereld ging vergelijken, kwam ze tot de conclusie dat er een patroon in de huiltjes zit en wat een baby nodig heeft.

Wat betekenen de huiltjes van je baby?

Je kunt de Dunstan babytaal toepassen op baby’s tussen de één en drie maanden oud, en dan wel voordat het echte gekrijs losbarst. Probeer dus op de huiltjes van je baby te letten als ze beginnen met huilen, en niet als ze op het punt van wanhoop komen omdat hun behoefte al erg lang niet wordt vervuld. Dan valt er weinig onderscheid meer te maken.

Volgens Priscilla Dunstan is dít wat de verschillende huiltjes van je baby betekenen.

Neh: honger

Klinkt het huiltje van je baby ietwat als Neh of Nah? Dan heeft je kleine spruit waarschijnlijk honger. Vooral als je daarvoor zag dat je baby zuigbewegingen maakt met zijn mond, naar de borst of fles zoekt of smakgeluidjes maakt.

Owh: moe

Vermoeidheid is iets anders waar baby’s huilerig van kunnen worden. Herken je ‘Owh’ in het huiltje? Als in een grote gaap? Dan heeft je kleine waarschijnlijk slaap, en wordt dit geluid veroorzaakt door de gaapreflex.

Eh: boertje

Een boertje kan een baby erg dwars zitten. Vaak klinkt dat enigszins als ‘Eh’ tijdens het huilen. Dat is dan vooral ná een voeding.

Earh: krampjes

Baby’s hebben vaak last van darmkrampjes. Dat is lastig om te herkennen, maar meestal trekt je baby zijn beentjes erbij op. Hij is zichtbaar van streek, en maakt als je goed oplet het geluid ‘Eh’ tijdens het huilen.

Heh: verschoontijd

Ook het geluidje ‘Heh’ duidt op iets dat niet helemaal lekker zit bij je baby, en in dit geval vaak de volle poep- of plasluier. Het kan ook zijn dat je baby het te warm of te koud heeft, of niet lekker ligt.

Of het echt werkt? De Dunstan babytaal is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar uit een onderzoek van Leaning Edge bleek wel dat 90 procent van de deelnemende moeders de Dunstan babytaal handig vinden. Zeker de moeite waard om het toe te passen dus!

In onderstaand filmpje hoor je de verschillende huiltjes ook in het echt!

Heeft jouw baby last van een huiluurtje? Probeer deze 6 tips eens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme