7 tips om afscheid nemen op het kinderdagverblijf makkelijker te maken

Kinderen Laura Saija 5 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Afscheid nemen van je kind op het kinderdagverblijf blijft lastig. Het ene kind rent namelijk lachend naar binnen en het andere kind klampt zich helemaal aan je vast.

En ga maar eens met een gerust hart naar je werk als je een huilend kind achter moet laten.

Afscheid nemen

Heeft je kind regelmatig of altijd veel moeite met afscheid nemen? Misschien dat de volgende tips kunnen helpen.

1. Tref goede voorbereidingen

Begin met de juiste voorbereiding thuis. Zodra je kind kan praten, kun je over het kinderdagverblijf praten en te positieve punten van de opvang benadrukken. Je kunt vertellen wat je kind kan verwachten op een dag. Misschien heeft je kind een favoriete juf, een beste vriend of een lekker hapje die hij daar altijd krijgt. Het afscheid nemen zal makkelijker worden als je kind weet wat er gaat gebeuren.

2. Houd vast aan routine

Stel een vaste routine in voor het ochtend- en afscheidsritueel. Kinderen gaan nou eenmaal goed op voorspelbaarheid. Door een gestructureerde ochtendroutine kan een kind zich veilig voelen en daardoor kan het afscheid makkelijker worden. Je kind weer immers wat hij kan verwachten.

3. Vertrek met een lach

Door zelf positief en zelfverzekerd te blijven over het kinderdagverblijf, zal je kind zich ook zo gaan voelen. Zodra jij zelf huivert en opziet tegen het moment van afscheid nemen omdat je zelf ook geen goed gevoel hebt over het kinderdagverblijf, zal je kind dit voelen. Vertrek daarom met een lach en een geruststellend woord en je kind zal makkelijker loslaten. Het is namelijk in goede handen.

4. Maak gebruik van een overgangsobject

Sommige kinderen vinden troost in een vertrouwd voorwerp, zoals een knuffel of een dekentje. Als je merkt dat dit je kind helpt en de overdracht hierdoor makkelijker gaat, moedig je kind dan vooral aan om zijn lievelingsknuffel mee te nemen.

5. Geef je kind de tijd

Sommige kinderen hebben wat langer nodig om aan de nieuwe omgeving te wennen. Geef je kind de tijd om zich aan te passen en wees geduldig tijdens het afscheid. Weet je dat je kind vijf minuten extra nodig heeft? Houd hier dan rekening mee in je ochtendroutine.

6. Wees consequent bij het afscheid nemen

Eenmaal begonnen met het afscheid nemen, wees dan consequent. Blijf niet langer hangen, maar laat je kind ook niet zomaar in de steek. Dit kan verwarrend zijn en het moeilijker maken voor je kind om de overgang te maken. Geef een kus en een knuffel en vertrek zoals gepland.

7. Vertrouw de pedagogisch medewerker

Vertrouw op de professionals in het kinderdagverblijf. Zij hebben ervaring in het omgaan met afscheid en begrijpen de behoeften van kinderen. Mocht het dus toch zover komen dat je een kind huilend achter moet laten, vertrouw er dan op dat de medewerkers weten hoe ze hier mee om moeten gaan. Je kunt ook vragen of ze na een uurtje een foto of update sturen voor je eigen gemoedstoestand. In de meeste gevallen zal je kind lekker aan het spelen zijn.

Hoeveel dagen kinderopvang is het beste voor je kind? Orthopedagoog geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme