Hoeveel dagen kinderopvang is het beste voor je kind? Orthopedagoog geeft advies

Dreumes Wilma Groothuis 7 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Opvoeden blijft een lastige kwestie. Elke ouder heeft vragen hoe hij iets het beste kan aanpakken. Daarom stellen we elke week een vraag aan een expert. Deze week geeft orthopedagoog Marielle Beckers antwoord op de vraag: hoeveel dagen kinderopvang is het beste voor je kind?

Het blijft een onderwerp van discussie: hoeveel dagen opvang is het beste voor de ontwikkeling van je kind en voor de band tussen jou en je kind? De meningen zijn hierover verdeeld en veel mensen zouden niet snel hun kind vijf dagen naar de opvang brengen. Is dit inderdaad niet goed voor de binding tussen ouder en kind?

Kwaliteit van de kinderopvang

“Hoeveel dagen je kind naar de kinderopvang gaat, is niet het belangrijkste”, vertelt Beckers. “Het belangrijkste is namelijk de kwaliteit van de kinderopvang waar je kind naartoe gaat. Voor een kind is het van belang dat de leiders sensitief zijn: dat ze je troosten als je verdrietig bent, je aandacht geven en je eten en drinken geven. Er moet aan de behoeften van een kind worden voldaan. Een kind kan zich binden aan meerdere mensen, dus ook aan bijvoorbeeld één of twee vaste leiders.

Wel is het zo dat de eerste vier á vijf maanden in het leven van een baby het belangrijkste zijn voor de hechting. Als een kind dan niet voldoende aandacht en liefde krijgt, kan dat voor hechtingsproblemen zorgen. In de meeste gevallen zijn juist die eerste maanden vaak de moeders thuis met hun kind en de vader soms ook. Dan geven zij hun kind wat hij of zij nodig heeft en behoefte aan heeft.

Stressvolle situaties

Als je hele jonge baby’s vijf dagen naar de opvang brengt, kan dat wel zorgen voor stressvolle situaties bij je kind. Hij of zij is het nog niet gewend om ergens anders dan thuis te zijn, er zijn veel meer kinderen dan hij of zij gewend is en er zijn opeens heel veel prikkels. Daar kun je beter wel iets voorzichtiger mee zijn, maar voor wat oudere kinderen maakt het aantal dagen niet heel veel uit, mits zij gewend en goed gehecht zijn aan de leidsters.

Nogmaals: de kwaliteit van de kinderopvang moet wel goed zijn. Momenteel is dat op sommige plekken lastig door het aantal tekorten van leiders. Dat zorgt ervoor dat ze soms niet gelijk naar een kind toekunnen als hij of zij huilt als er op dat moment meerdere kinderen huilen. Ook wisselende gezichten van de leiders zorgen voor minder stabiliteit en dus minder goede kwaliteit. Daar kunnen ze natuurlijk niks aan doen, het is al lastig genoeg om te roeien met de riemen die ze nu hebben. Maar dan moet je als ouder overwegen of je dat wil, als je weet dat dit stress geeft bij je kind, kijk dan naar andere mogelijkheden voor opvang.

Sensitief als ouder

Als er bij kinderen te vaak niet wordt ingespeeld op hun behoeften, kan dat schadelijk zijn voor hun ontwikkeling. Alleen geldt natuurlijk hetzelfde als je als ouder niet sensitief genoeg bent. Je kan de hele week 24 uur per dag thuiszijn met je kind, maar als je alleen maar op je telefoon zit en je onvoldoende beschikbaar bent en niet fysiek aanwezig, is dat echt niet beter voor de binding dan wanneer je kind vijf dagen naar de opvang gaat.

Het is belangrijk om naar de behoeften van je kind te kijken: gaat het goed met hem of haar en waar heeft hij of zij behoefte aan? Als je kind genoeg slaapt, genoeg eet, veel lacht en gewoon gelukkig lijkt, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Het is een samenwerking tussen jou als ouder en de leiders bij de kinderopvang. Als jij thuis echte aandacht voor je kind hebt en dat doen ze daar ook, moet je je zeker niet schuldig voelen als jij je kind vijf dagen naar de opvang brengt. Blijf je kind volgen en je voelt snel genoeg wat wel en niet goed is voor je kind. Jij kent hem of haar nog steeds het beste.

Vijf dagen per week naar de BSO? ‘Ik heb me er nooit schuldig om gevoeld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme