Had ik maar nooit… ‘Ja gezegd op een vaste oma oppasdag’

Opvoeden Laura Saija 7 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Renee (33). Renee heeft spijt dat ze heeft gekozen om haar schoonmoeder een vaste dag in de week op te laten passen.

Oppasdag

‘Twee jaar geleden werd onze dochter Rosalie geboren. Na drie maanden zwangerschapsverlof ging ik zoals veel moeders weer aan het werk. Omdat er een ontzettende wachtlijst was bij de kinderopvang hadden we in eerste instantie helemaal geen plek.

Mijn schoonmoeder bood aan om Rosalie op te vangen op de drie dagen dat ik werkte. Het was de ideale oplossing. Mijn eigen moeder woont namelijk te ver weg en mijn schoonmoeder woont tien minuten bij ons vandaan.

Problemen

Een aantal maanden brachten we Rosalie drie dagen per week naar mijn schoonmoeder tot er eindelijk plaats was op de kinderopvang. Omdat mijn schoonmoeder het zo leuk vond om op te passen, mocht ze elke week een vaste oppasdag op blijven passen.

We hebben Rosalie toen ook van de wachtlijst bij de kinderopvang gehaald voor de donderdag, want mijn schoonmoeder ving die dag op. De eerste maanden ging het goed, maar na Rosalie’s eerste verjaardag kwamen er problemen.

Snoep

Mijn schoonmoeder wilde zich niet aan het dagschema van Rosalie houden en daardoor sliep ze vaak te laat op de middag. ’s Avonds kregen we haar dan met geen mogelijkheid op bed. Ook bleef ze Rosalie regelmatig snoep en andere zoetigheid geven, terwijl wij dat juist zo min mogelijk proberen te doen. Ze kreeg bijvoorbeeld standaard na de lunch een snoepje of ijsje als ze haar broodje goed opgegeten had.

In het begin probeerde ik subtiel te zeggen dat ze het niet moest doen, maar ze deed het toch. Ze vond dat er bij oma wel andere regels mochten gelden. Ik vond dat ze zich toch aan onze regels moest houden dus ik besloot om samen met mijn partner eens goed met haar te gaan praten.

Kinderopvang vol

Het gesprek liep compleet uit de hand, mijn schoonmoeder vond dat ik dankbaar moest zijn dat ze op wilde passen en vond dat ik niet zo’n control freak moest zijn. Na het gesprek wilde ik eigenlijk niet meer dat mijn schoonmoeder een vaste oppasdag had, maar ik heb geen keus.

De kinderopvang zit vol, de wachtlijst staat inmiddels op een jaar. Ook kan ik geen dag minder gaan werken, want dat is financieel voor ons niet haalbaar. Ik moet mijn kind nu elke week naar mijn schoonmoeder brengen, terwijl ik het niet eens ben met haar opvoeding.

Relatie anders

Ook is de relatie met mijn schoonmoeder hierdoor anders geworden en kunnen we niet goed meer door een deur. Had ik Rosalie maar gewoon naar de kinderopvang gebracht.”

Je moeder meenemen op vakantie als oppas? ‘Alsof je haar alleen maar gebruikt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme