Heeft jouw baby last van een huiluurtje? Probeer deze 6 tips eens

Kinderen Lise Steegmans 26 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Huilt je baby dagelijks op een bepaald tijdstip, zonder reden? Dan heeft je baby waarschijnlijk last van het huiluurtje. Wat dit precies is en waarom hij dit heeft, leggen we aan je uit.

Veel baby’s voelen aan het eind van de dag de drang om alle spanningen en prikkelingen van die dag van zich af te schudden door te huilen. Je baby is dan ontroostbaar en huilt zonder een duidelijke reden. Dit wordt het huiluurtje genoemd. Bij sommige baby’s duurt het huilen één of twee uur, maar dit kan soms ook vier of zes uur duren.

Wanneer start het huiluurtje?

Veel baby’s krijgen tussen de drie en twaalf weken last van een dagelijks huiluurtje. Het huiluurtje is vaak ’s avonds. En ook al kan het op dat moment druk of hectisch zijn, neem toch even de tijd voor je baby. Hij heeft je juist nodig, omdat hij alle spanningen van de dag probeert te verwerken.

Met deze 6 tips kom je het huiluurtje door:

1. Niet afleiden

Leid je baby tijdens het huiluurtje niet af met speeltjes of muziek en wieg hem niet druk heen en weer. Je baby wordt dan opnieuw gestimuleerd, terwijl hij juist rust wil.

2. Blijf bij de baby

Het is niet erg als je baby een tijdje huilt, maar laat hem niet alleen. Houd je baby lekker bij je. Draag hem bijvoorbeeld in een draagzak bij je.

3. Inbakeren of strak instoppen

Het kan ook helpen om je kleintje in te bakeren of strak in te stoppen in het wiegje. Leg voor het instoppen, je baby met zijn voeten bijna tegen de onderkant van de wieg en stop beide zijden van de deken strak onder het matras. Op die manier geef je je baby het baarmoedergevoel een beetje terug en voelt hij zich meer geborgen. Daarnaast is dit een veilige manier van slapen.

4. Op tijd in bed leggen

Veel huilen kan je baby erg moe maken, en hij kan hier zelfs oververmoeid van raken. Leg daarom je baby bij de eerste tekenen van vermoeidheid in zijn bed. Het is namelijk moeilijker om je baby in slaap te krijgen als hij oververmoeid is.

5. Wandelen

Wordt je baby altijd rustig in een rijdende kinderwagen? Probeer dit dan ook uit tijdens het huiluurtje.

6. Vaste routine

Zorg voor een vast patroon. Hierdoor wordt de wereld van je baby voorspelbaar, wat vaak rust en houvast geeft.

Een huilbaby kan leiden tot PTSS: wordt de taboe eindelijk doorbroken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme