Op een rijtje: dit zijn de voor- en nadelen van inbakeren

Kinderen Laurien Bleeker 25 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Inbakeren is, als je voor het eerst zwanger bent, een misschien nog onbekende term. Het houdt in dat je een onrustige baby inbakert, dus eigenlijk stevig inpakt in een doek of speciale inbakerdoek, als hij gaat slapen. Vaak slaan of zwaaien baby’s met hun armen als ze in bed liggen en kunnen ze daardoor niet in slaap komen.

Het doel van inbakeren is dan ook dat je baby rustiger slaapt, omdat de armen niet kunnen bewegen.

Inbakeren

Inbakeren is een eeuwenoud gebruik en in sommige culturen wordt een baby standaard ingebakerd na de geboorte. In Nederland gebeurt dit niet standaard, maar meestal op aanraden van het consultatiebureau en in overleg met de ouders. Het gebeurt bij baby’s die veel huilen of moeilijk in slaap vallen, rusteloos zijn en niet ontspannen zijn. Er zijn zowel voordelen als nadelen op te noemen over inbakeren.

De voordelen

  • Je baby valt makkelijker in slaap
  • Je baby slaapt langer, omdat hij zichzelf niet kan slaan
  • Je baby leert om zelf in slaap te vallen
  • Je baby voelt zich geborgen

De nadelen

  • Je moet inbakeren weer afbouwen/afleren (vanaf 4 maanden bouw je af, omdat je baby’s vanaf 6 maanden niet meer mag inbakeren. Ze kunnen dan zelf draaien en ingebakerd op de buik liggen is gevaarlijk voor je baby)
  • In sommige gevallen, zoals koorts bij je baby, mag je niet inbakeren (dit, omdat je baby zijn warmte niet goed kan reguleren als hij ingebakerd is)
  • Het moet goed gebeuren, anders zijn er risico’s voor je baby aan gebonden (een ingebakerde baby moet op zijn rug liggen en zijn benen kunnen bewegen)

Uit onderzoek blijkt…

Dat baby’s rustiger in slaap vallen en slapen als ze ingebakerd zijn, maar uit hetzelfde onderzoek blijkt dat rust en regelmaat en het weghalen van prikkels net zoveel effect heeft. Zorg daarom voor een herkenbaar ritme voor je baby, zoals een ritueeltje voor het slapengaan. Leg je baby wakker, maar moe, in een veilig bedje. Huilt je baby elke keer als je hem naar bed brengt en weet je niet meer wat je moet doen? Breng dan het consultatiebureau op de hoogte en overleg of inbakeren bij jullie past.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NCJ

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme