Kan je je baby verwennen door hem in je armen in slaap te laten vallen?

Kinderen Laurien Bleeker 21 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Deze vraag zal ongetwijfeld een keer door het hoofd van bijna elke kersverse mama spoken. Verwen ik mijn baby als ‘ie dag in dag uit in mijn armen in slaap valt? Of als ik hem wieg tot ‘ie niet meer huilt? Moet ik ‘m even laten huilen, omdat ‘ie anders went aan al die aandacht en nooit meer alleen in slaap valt?

We geven antwoord op de vragen.

Baby verwennen

Voor het eerst moeder worden gaat gepaard met onzekerheid: alles is nieuw en je bent onwetend. Er is overigens niks geks aan als je dit gevoel weer ervaart als je voor de tweede keer moeder wordt, of nog een keer. Het moeder-zijn brengt nou eenmaal veel onzekerheden, zorgen en vragen met zich mee.

Het antwoord

Op de vraag of je je baby kan verwennen is het antwoord ‘nee’. Volgens de wetenschap kan dat niet. Het is zelfs zo dat baby’s de eerste maanden van hun leven in een soort survival-modus zitten: huilen is de enige manier om aandacht te vragen van hun moeder en dat gebruiken ze dan ook vaak. Volgens onderzoek is het onmogelijk om je kind dan ook te verwennen in de eerste zes maanden.

Je kan je baby dus in slaap wiegen en bij je dragen zoveel je wilt. Of eigenlijk zoveel en zo vaak als je baby dat wil en nodig heeft. Zijn hartslag zal verlagen zodra jij hem oppakt en daarom wordt hij snel rustig of valt hij zelfs in slaap in je armen.

Een draagzak biedt uitkomst voor mama’s met baby’s die lastig zelf in slaap kunnen vallen. Met je baby in een draagzak heb je alsnog je handen vrij om dingen te kunnen doen.

Sterke band

Na een paar maanden kun je kijken of je baby er klaar voor is om met regelmaat in zijn eigen bedje gelegd te worden en zelf in te slapen, zodat hij daar alvast aan kan wennen.

Het dragen van je baby helpt overigens ook bij jullie hechting en zorgt ervoor dat je baby zich veilig voelt in zijn nieuwe omgeving (buiten de baarmoeder). En weet je, de tijd gaat zo snel: voor je het weet is je baby het huis uit, dus houd hem maar lekker vaak dicht tegen je aan.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Independent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme