Een borstontsteking: hoe herken je het en hoe genees je het?

Gezondheid Wilma Groothuis 8 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Een borstontsteking, de naam zegt het al, houdt in dat je een ontsteking aan je borst hebt. Dit is pijnlijk en het komt voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Wij leggen in dit artikel uit hoe je een borstontsteking herkent en wat je eraan kunt doen.

Goed om te weten: een borstontsteking wordt ook wel mastitis genoemd.

Verstopte melkklier

In een eerder artikel schreven wij al hoe een borstontsteking tot stand komt. Kort gezegd krijg je een borstontsteking als de melk niet goed kan doorstromen, bijvoorbeeld doordat een melkklier verstopt is of je borsten niet goed genoeg geleegd zijn. Ook kun je een ontsteking krijgen als er een bacterie van je huid in je borst zit. Als gevolg daarop ontstaat er stuwing, waardoor je een borstontsteking krijgt. Een borstontsteking gebeurt meestal maar bij één borst, die borst is ook rood en dikker dan de andere.

Voor veel vrouwen is het geven van borstvoeding aan het begin of nog langer best pijnlijk. Het is dan lastig om te beseffen wanneer het echt om een borstontsteking gaat en wanneer het ‘gewoon’ pijn doet. Het is goed om te weten wat de symptomen zijn, zodat je een borstontsteking herkent. Want hoe eerder je er iets aan doet, hoe eerder het weer over gaat.

Symptomen van een borstontsteking

Eén van de symptomen van een ontsteking aan je borst, is pijn aan je borst, zowel tijdens als na het voeden. Dus ook als je al even klaar bent met voeden, heb je vaak een pijnlijke borst. Het voelt als het ware alsof er een blauwe plek zit, zo beurs voelt het. Een ander symptoom zijn warme rode plekken op je borst, die ook pijnlijk voelen. Ook kun je in je borst een bult voelen en je borst kan opzwellen.

Als dit het geval is, dan zijn dat tekenen dat er te veel druk staat op je borstweefsel. Op dit moment kun je een echte ontsteking nog voorkomen, maar dan moet je wel direct ingrijpen. Als je al last hebt van griepachtige symptomen, denk aan koorts, hoofdpijn, spierpijn of vermoeidheid, dan is de kans groot dat er al een ontsteking aanwezig is van het borstweefsel.

Borstontsteking genezen

Als je een borstontsteking hebt, wil je daar weer zo snel mogelijk vanaf komen. Hoewel je er misschien niet op zit te wachten als je koorts hebt en je borst pijn doet, moet je juist borstvoeding blijven geven. Het is belangrijk dat de melk weer goed gaat doorstromen en uit je borst gaat. Geef daarom je baby ook eerst de zere borst, zodat hij of zij die als eerste kan leegdrinken.

Wat ook kan helpen om de melk beter te laten doorstromen, is een warme doek op je borst te leggen, zowel voor als tijdens het voeden. Dit zorgt ervoor dat de melk beter doorstroomt. Ook kun je je borst zachtjes naar de tepel toe masseren tijdens de voeding. Dit kan ook helpen de melk beter te laten doorstromen.

Tips tegen de pijn

Gelukkig zijn er een aantal tips om de borstvoeding toch iets minder pijnlijk te maken. Koelen na de voeding is erg belangrijk, dat kan met een koude doek of bijvoorbeeld een zak ijsblokjes. Leg die na het voeden op je borst, doe dat wel met bijvoorbeeld een theedoek ertussen, zodat je huid niet bevriest. Haal de koeling een half uur voor je volgende voeding er weer af, zo kunnen je borsten weer warm worden.

Wordt de pijn je te veel of helpen de tips nog steeds niet na meer dan een dag? Neem dan contact op met je huisarts en bespreek wat je het beste kunt doen.

11 veel voorkomende problemen bij borstvoeding en tips om ze op te lossen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme