Help, een borstontsteking! Zo kom je er zo snel mogelijk weer vanaf

Gezondheid Gina Koninkx 9 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Veel moeders maken het aan het begin van de borstvoedingsperiode mee: een borstontsteking. Super vervelend en bovenal kan het behoorlijk pijnlijk zijn. Maar hoe ontstaat een dergelijke ontsteking eigenlijk en misschien nog wel belangrijker: hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?

Koorts, warme plekken op de borst en een pijnlijk gevoel tijdens het voeden: een greep uit de symptomen die je kan ervaren als je last hebt van een borstontsteking. Omdat je snel weer normaal en pijnloos wil kunnen voeden, is het belangrijk snel wat te doen aan deze vervelende ontsteking.

Wat is een borstontsteking?

Het is allereerst belangrijk om te begrijpen waar een borstontsteking vandaan komt. Zo kun je er ook wat aan doen om het in het vervolg te voorkomen. Een borstontsteking is een ontsteking die ontstaat wanneer een melkklier ontstoken raakt en er stuwing ontstaat, wat het gevolg is van een verstopte melkklier. Als een melkklier verstopt raakt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de baby de borst niet helemaal leeg drinkt of dat het kolven nog niet goed lukt.

Kun je een borstontsteking voorkomen?

Om ervoor te zorgen dat een ontstoken melkklier niet het begin wordt van een vervelende borstontsteking, is het belangrijk op een aantal dingen te letten. De kans is groot dat je daarmee een ontsteking weet te voorkomen:

  • Leg je baby vaak genoeg aan de borst, zo krijgt je kleintje de kans deze helemaal leeg te drinken
  • Varieer in houdingen en masseer je borst tijdens het voeden
  • Start de voeding met de borst waar je last hebt van een verstopte melkklier, zo weet je zeker dat de borst goed geleegd wordt door je baby
  • Let erop dat je baby goed kan aanhappen
  • Draag geen te strakke voedingsbeha’s en kleding, dit kan druk creëren op je borst
  • Als je last hebt van stuwing kan een warme douche helpen, maar juist ook koude verkoeling zoals een blad witte kool

Zo kom je snel van een borstontsteking af

Heeft het bovenstaande niet geholpen om een borstontsteking te voorkomen? Vervelend. Gelukkig is een borstontsteking in de meeste gevallen snel te verhelpen met voldoende rust. Het koelen van je borst met bladeren witte kool lijkt ook nog altijd goed te helpen, dit werkt tevens pijn verlichtend.

Als je veel last hebt van de ontsteking kan je indien nodig (en in overleg met je huisarts) een ontstekingsremmer innemen. Als de ontsteking hierna nog steeds aanhoudt, raden we je aan contact op te nemen met je huisarts.

5 dingen die je tegen jezelf moet blijven zeggen als je borstvoeding geeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme