Geheime trucjes van het kinderdagverblijf: speelgoed mee naar de wc

Kinderen Valéry de Voijs 9 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

“Nee hoor, hij heeft alle groenten netjes opgegeten, een middagdutje gedaan en keurig geluisterd.” Yeah right. Zit deze juf van het kinderdagverblijf nu gewoon in mijn gezicht te liegen of kent zij trucjes die ik niet ken? Het is waarschijnlijk het laatste. Medewerkers op het kinderdagverblijf hebben zo hun geheime trucjes waarmee ze de kinderen dagelijks in het gareel houden. En wij zouden Famme niet zijn als we deze met jullie delen.

“Hoe doen ze het toch?” dat vragen wij ons af. En wij zijn niet de enige. Today’s Parents ging op onderzoek en dook in de geheimen van een kinderdagverblijf.

Kinderdagverblijf

Laten we je even geruststellen. Op het kinderdagverblijf werken pro’s. Dag in, dag uit; jaar in jaar uit hebben deze pedagogisch medewerkers te maken met baby’s, peuters en kleuters. Het is dus niet zo gek dat zij meer tricks uit hun mouw schudden dan jij als kersverse moeder kent. Een aantal medewerkers durfden het aan om deze geheimen te delen.

1. Geef ze het idee dat ze kunnen kiezen

Een medewerker van een kinderdagverblijf zweert bij de illusie van keuzes. Door kinderen het gevoel te geven dat ze kunnen kiezen dénken kinderen dat ze controle hebben, terwijl jij nog altijd de autoriteit hebt. Je kunt kinderen bijvoorbeeld vragen of ze nú hun handen willen wassen of over twee minuten. Het resultaat verschilt niet veel, maar kinderen hebben er een goed gevoel over. Jij blij, zij blij.

2. Samen eten

Eén van de redenen waarom kinderen op een kinderdagverblijf zo goed eten, is omdat ze samen met z’n allen tegelijk eten. Dit werkt. Zien eten doet eten. En daarbij geeft het een verbindend gevoel wanneer kinderen samen de tafel dekken, hun bordje klaarzetten en naast elkaar aanschuiven.

3. Maak opruimen gemakkelijk

Het voordeel van een kinderdagverblijf is dat de ruimtes letterlijk zijn ingericht voor kinderen. De tassen en jassen hangen bij elkaar, het speelgoed is geordend, en overal staat duidelijk aangegeven waar alles hoort. Dat is bij jouw thuis anders. Je kunt hier echter verandering in brengen door manden aan te schaffen of opbergdozen te labelen. Je kind zal de dozen met labels herkennen en zal zelf eraan wennen om z’n speelgoed op te ruimen.

4. Negeer het zeuren

“Negeer het gewoon” zegt een van de medewerkers van het kinderdagverblijf. Wanneer zoveel kinderen bij elkaar zijn hebben, is er altijd wel eentje aan het zeuren. Op het kinderverblijf is er simpelweg geen tijd om overal bij stil te staan, en wordt er op de meeste zeurende stemmetjes of krokodillentranen niet ingegaan. Thuis is dat anders, en geef jij toch die aandacht, waardoor je het gedrag aanmoedigt.

5. Zindelijkheid

Volgens een van de medewerkers van het kinderdagverblijf wil je de toiletbezoekjes absoluut niet forceren. “Kinderen gaan naar de wc wanneer ze daar klaar voor zijn” legt zij uit. Daarbij willen kinderen vaak niet naar het toilet omdat ze te druk aan het spelen zijn, en hun aandacht niet van het speelgoed willen afhalen. Dit kun je oplossen door het speelgoed simpelweg mee te nemen naar het toilet. “Simpel, maar effectief.”

Ode aan de juffen op het kinderdagverblijf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme