Een bundeling van de mooiste ‘herfstnamen’

Babynamen Redactie 21 sep 2016
Leestijd: 4 minuten

Ben je tussen 21 september en 21 december uitgerekend? Gefeliciteerd, dan krijg je officieel een herfstbaby! Voor het geval je nog geen naam in gedachten hebt, hoe denk je over een toepasselijke ‘herfstnaam’?

Famme.nl houdt van namen en lijstjes, en al helemaal van namenlijstjes. Bekijk vooral onze suggesties voor mooie Keltische namen of mooie, goed uit te spreken babynamen uit Zweden.

In Engelstalige landen zijn namen van de maand bijzonder populair als kindernaam: er zitten vaak meerdere May’s, June’s en April’s bij elkaar in de klas. Gezellig! Dat is echter bij September, Oktober, November en December iets lastiger, maar er zijn wel kwinkslagen te bedenken.

[source id=”attachment_118096″ align=”none”][/source]

Septimus

Latijn, letterlijk: zevende zoon. Hmmm, misschien toch niet.

Octavius

Tevens Latijn, betekenis: achtste. Maar aangezien er ook een keizer was die zo heette, is het misschien wel een beetje een ‘grote’, zware name voor een kleine rups. How about een verkorte variatie zoals Tavia of Tavy?

Sorry, met november en december kunnen we echt geen kant op. Suggesties zijn van harte welkom op onze Facebookpagina.

Door de bomen het bos niet meer zien

Denk je aan de herfst, dan denk je aan vallende bladeren in het bos, waar je met– goed aangekleed – overheen loopt, terwijl de gevallen bladeren onder je dat heerlijke knisperende geluid maken. Als de regen niet met bakken uit de hemel komt vallen, uiteraad. Hieronder een aantal namen die direct te relateren zijn aan bomen.

Hazel

Zowel een hazelnoot, hazelbruin of als woord voor boom, oorspronkelijk afkomstig van het Oud-Engelse haesel. Een ouwetje: de naam wordt al sinds de 19de eeuw gegeven.

Linde

We hebben het immers over bomen. Lindy kan ook, of Lindsey.

Laurier

We hadden het er net over.

Els

Dan ben je ook meteen wel klaar met de Nederlandse bomennamen.

Cormac

Ierse woord voor ‘boomstronk’. Maar weet wel: de naam betekent schijnbaar ook: ‘zoon van een wagenmenner’ of ‘onzuivere zoon’. Goh.

Rowan

Betekent ‘boom met rode bessen’. Mooie afleidingen zijn Roan, Rowena en Rowney.

Keziah

Naar de tropische kassieboom (uit het Oude Testament).

Willow

Betekenis: ‘wilg’, maar ook ‘wolf’. Wat ons betreft een gevalletje uniseks, maar hij schijnt doorgaans toch vaker aan meisjes gegeven te worden.

LEES OOK: Weten we nog niet of het een jongetje of een meisje wordt? Hier een luttele 30 uniseks namen voor je kind.

[source id=”attachment_118097″ align=”none”][/source]

Perry

Perenbomen bloeien niet per definitie in de herfst, maar soit.

Cedar

Mooie naam afkomstig van het Engelse woord voor naaldboom (coniferous tree), afkomstig uit het (Oud) Frans en het Latijn. Het Griekse ‘kedros’ schijnt er ook mee te maken te hebben.

Leaf

Betekenis: blad. Misschien voor sommigen een brug te ver omdat het natuurlijk wordt uitgesproken als [lief], maar misschien juist daarom wel zo bijzonder…?

Lennox

Schotse woord voor de olm (iep).

Roodkleurige namen

Want daar denk je natuurlijk ook gelijk aan bij de herfst: die bijzondere rode gloed die landschappen doet verkleuren. Hieronder een aantal namen die allemaal in meer of mindere mate ‘rood’ betekenen.

Scarlet(t)

Hoeveel t’s je op het einde gebruikt, mag je zelf weten, maar officieel is Scarlet (met één t dus) een felle rode kleur, met een lichte oranje tint. Nadat in 1939 de film Gone with the Wind uitkwam, werd de naam met twee t’s in vooral Amerika en Engeland een populaire meisjesnaam. Enige is dat je niet helemaal zeker weet hoe de naam afgekort gaat worden: er zijn mensen die ‘Scar’ (Engels voor ‘litteken’) niet heel leuk vinden. Scarly is leuker.

Ruby

Naar de waardevolle robijn-steen, dat oorspronkelijk komt van het Latijnse woord voor rood: ‘ruber’.

Omaira

Arabisch, betekenis: rood. Varianten: Omar, Omara, Omaria en Omarah.

Rory

Wie vindt Rory uit de Gilmore Girls geen leuk, knap en intelligent girl next door meisje? Nadat de serie op tv kwam, werden even heel veel meisjes met die naam geboren. Het is overigens zeker niet alleen maar een meisjesnaam, in Engelstalige landen kom je vaak genoeg mannelijke Rory’s tegen. Betekenis: rode koning, afkomstig van het Keltische ‘ruadh’.

Adam

Een veelal Bijbelse naam, afgeleid van de volgende Hebreeuwse woorden: adamah (rode aarde), adam (man) en adom (mens).

Radley

Betekent: ‘rood veld’, uit het Oud-Engels. Varianten: Radlea, Radlee, Radleigh, Radil, Rae en Redile.

Wist je dat er meisjesnamen bestaan die ooit als jongensnaam begonnen?

Hoofdfoto: Kidscase

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen