Een dubbele achternaam voor jouw kind? Het is vanaf nu mogelijk

Nieuws Kiki Meijer 22 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is altijd even wikken en wegen: gaat je kind de achternaam van jou of je partner dragen? Anno 2023 werd het wel een keer tijd dat hier verandering in kwam en die komt er. Vanaf 1 januari 2024 kun jij als ouder ervoor kiezen je kind de achternaam te geven van jezelf plus die van je partner.

Kinderen kregen eerder vaker de achternaam van hun vader. Dit gebeurde vroeger al veel en nog steeds gingen mensen hierin mee. Nu is hier dan toch eindelijk verandering in gebracht.

Dubbele achternamen voor jouw pasgeboren kind

Het is in het nieuwe jaar mogelijk: een dubbele achternaam voor jouw pasgeborene.

Hoe zit dat nou?

We zullen uitleggen hoe dit werkt. Wanneer jij als moeder Jansen heet en jouw partner Van Dijk, hoeven jullie niet meer de strijd aan te gaan over welke achternaam jullie kind gaat dragen.

Wettelijk kan dit vanaf 1 januari gewoon allebei! De volgorde ligt ook helemaal in jullie eigen handen. Als je nog steeds voor één achternaam wil kiezen, is dat natuurlijk ook mogelijk. Ook geldt het wetsvoorstel als jouw eerste kind na 1 januari 2016 is geboren.

Na een petitie die werd gestart door Laura Kraak en maar liefst vijftienduizend keer was ondertekend, werd het wetsvoorstel voorgelegd bij de Tweede Kamer en ook aangenomen. Later volgde de Eerste Kamer.

Is een achternaam dan zó belangrijk?

Misschien denk je nu: is dit iets waar ik mij als moeder druk om moet maken? Eigenlijk wel een beetje, je achternaam is namelijk een onderdeel van jouw eigen identiteit. Het kind is niet alleen van jouw partner, maar ook zeer zeker van jou.

Toch krijgt een grote meerderheid van de kinderen bij de geboorte de naam van hun vader. Wist je dat op dit moment maar liefst 92 procent van de kinderen de achternaam van hun vader draagt?

Dit is niet helemaal eerlijk. Zo vindt ook Minister Weerwind. Hij legde dit wetsvoorstel voor aan de Tweede Kamer en vertelt waarom dit juist zo belangrijk is: “Je naam zegt iets over je familie, je geschiedenis en de personen bij wie je hoort. Dit voorstel vergroot de keuzevrijheid van ouders. Zij kunnen hiermee allebei hun band met het kind ook in de naam tot uitdrukking brengen.”

Petitiestarter Laura Kraak is zelf moeder van twee kinderen, maar startte de petitie al toen zij nog geen kinderen had in 2015. “​Een kind is van twee mensen. Dus het is best gek dat je moet kiezen.”

Kritiek

Ook was er kritiek te horen vanuit sommige kanten. Er werd gezegd dat het teveel gedoe zou zijn en dat er verwarring van gaat komen. Hoe moet dit dan in de volgende generaties? Krijgen kinderen dan niet een berg met achternamen achter hun eigen naam?

De derde generatie kan geen drievoudige naam doorgeven. “Je kunt niet blijven plussen met namen. Het is dan ook de verwachting dat dit niet gaat gebeuren”, zegt minister Weerwind.

6 x waarom ouders achteraf spijt hebben van de babynaam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme