Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 23 nov 2022

Petitie 21e-Eeuws Verlof: langer en gendergelijk ouderschapsverlof voor ouders

Gister startte een petitie waarin gepleit wordt voor een 21e-eeuws ouderschapsverlof. Initiatiefnemer Eline Leijten wil een beter betaald, langer en gendergelijk verlof voor ouders. Daarnaast staan langer recht op rust en pauze voor zwangere vrouwen en verlof na een miskraam of doodgeboorte ook centraal.

Momenteel hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof. Namelijk negen weken gedeeltelijk betaald en zeventien weken onbetaald.

Langer verlof in Finland en Zweden

In de petitie wordt de vergelijking gemaakt tussen Nederland en landen als Finland en Zweden met betrekking tot de verlofregelingen rondom zwangerschap en geboorte. In Finland en Zweden kunnen ouders namelijk veel langer betaald verlof krijgen. Leijten vindt dat de verlofregelingen rondom zwangerschap en geboorte in Nederland onvoldoende waardering opbrengen voor een zwangerschap en het ouderschap. Zeker als je bedenkt dat alleen de vrouw de fysieke arbeid kan verrichten dat nodig is voor de geboorte van een kind, mag daar meer respect voor komen.

De ongelijke verlofregelingen tussen vrouwen en hun partners houdt volgens Leijten het beeld in stand dat moeders beter voor hun kinderen kunnen zorgen dan de partners. Of in ieder geval dat zij daar meer tijd in moeten steken dan de vaders. In Finland is bijvoorbeeld het ouderschapsverlof voor alle ouders gelijk na de geboorte van hun kind. In Nederland willen zes op de tien ouders de zorg voor hun kinderen graag eerlijk verdelen, maar slechts één op de zes ouders heeft werk en de zorg voor hun kinderen eerlijk verdeelt. De ongelijke verlofregelingen heeft impact op de kansengelijkheid en inkomensgelijkheid tussen vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt, waaraan nog veel kan verbeteren.

Verlof na miskraam en doodgeboorte

Ook pleit de petitie voor verlof na een miskraam en een doodgeboorte. De impact dat beide op ouders heeft, is groot. In Nieuw-Zeeland kun je na een zowel een miskraam als doodgeboorte voor 24 weken in de zwangerschap verlof krijgen. Daarnaast vindt Leijten het belangrijk dat vrouwen tijdens de zwangerschap meer rust kunnen krijgen op hun werk, als ze bijvoorbeeld last van misselijkheid of vermoeidheid hebben. Dat gebeurt ook al vaak aan het begin van de zwangerschap, wel acht op de tien vrouwen hebben daar namelijk last van. Zwangere vrouwen moeten rustiger aan kunnen doen in hun werk, zonder dat ze bang zijn om daarom te vragen bij hun baas.

Maar wat wil Leijten nu precies bereiken met de petitie? Ze wil dat elke ouder 160 dagen betaald ouderschapsverlof krijgt na de geboorte van hun kind. Ouders moeten daarbij achttien dagen tegelijkertijd betaald verlof op kunnen nemen. Ze kunnen dit opnemen voordat hun kind twee jaar wordt. De zes weken zwangerschapsverlof blijft wel staan, maar staat los van de 160 dagen ouderschapsverlof.

Lees hier de hele petitie, met alle informatie en keuzes waar Leijten voor pleit.

Zo zit het in andere landen met ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Petitie 21e-Eeuws Verlof: langer en gendergelijk ouderschapsverlof voor ouders
Sluiten