Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijk 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Zal ik de schermtijd aanhouden die mijn man heeft bepaald of zal ik dit loslaten?’

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Yael (36) haar dilemma voor: “Zal ik de schermtijd aanhouden die mijn man heeft bepaald of zal ik dit loslaten?”

“Voordat mijn man en ik kinderen kregen, vonden we het altijd vreselijk om te zien, dat kinderen in een restaurant op een telefoon of iPad zaten. Nu we zelf een peuter en een kleuter hebben, snap ik die ouders beter. Ik zet de iPad ook geregeld neer, zodat ik rustig met vriendinnen koffie kan drinken. Zonder de iPad gilt, zeker de jongste, de hele boel bij elkaar. Ook thuis zet ik steeds vaker een film voor de kinderen op. Mijn man zei laatst dat hij schermtijd wil gaan invoeren. Hij vindt namelijk dat het de verkeerde kant op gaat. De kinderen zijn volgens hem bijna vastgegroeid aan de iPad en de televisie.

Weinig schermtijd

Mijn man Fenno kwam op het idee om de kinderen één uur per dag schermtijd te geven. Zo konden de kinderen in de ochtend bij het ontbijt een halfuur televisie kijken en voor het slapengaan nog een halfuur. Ik moest lachen, want een uur per dag is echt veel te weinig. Als de kinderen slapen kijken we zelf zonder enige schaamte vier afleveringen van een serie, dus waarom maar zestig minuten schermtijd voor de kinderen? Voor Fenno is het trouwens makkelijk praten, hij komt vaak pas thuis als de kinderen al slapen. Ik vind het juist fijn om ze voor de televisie te zetten en even rust te hebben.

Kinderen van mijn vriendinnen

De kinderen van mijn vriendinnen of zussen zitten uren met een iPad of voor de televisie. Ik vind het helemaal niet erg als mijn kinderen dat ook doen. Ze leren door de filmpjes op YouTube meerdere talen, leren de kleuren en leren rekenen. Ik sta er versteld van wat ze er allemaal van opsteken Ik vind het dus niet erg als de kinderen een paar per dag naar filmpjes kijken.

Dilemma schermtijd

Ik ging laatst het gesprek aan met Fenno en zei tegen hem dat een uur schermtijd per dag echt te weinig is. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor mij. Hij bleef herhalen dat hij het belangrijk vond dat de kinderen niet langer voor of achter een scherm zitten. Ik weet nu dus niet meer wat ik moet doen. Zal ik de schermtijd aanhouden die mijn man heeft bepaald of zal ik dit toch loslaten?”

Dit zijn de effecten van in slaap vallen voor de televisie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme