Dilemma: ‘Zal ik mijn vriend eerlijk vertellen dat ik zijn opvoeding slecht vind?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 11 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Serena (39) haar dilemma voor: “Zal ik mijn vriend eerlijk vertellen dat ik zijn opvoeding slecht vind?”

“Twee jaar geleden zijn mijn vriend Vic en ik ouders geworden van een tweeling. Op het moment dat we op de echo twee kindjes zagen schrokken we even, maar gezien mijn leeftijd vonden we het tegelijkertijd ook prachtig. Het zou dan ook automatisch de eerste en laatste zwangerschap zijn. Na een zware zwangerschap werden na 34 weken onze zoons Brian en Fenno geboren.

Zware dagen, zware nachten

In het begin wisten we niet wat we met twee kinderen aanmoesten. Het waren zware dagen en zware nachten. Als de één sliep, was de ander wakker. We waren kapot. Het was op dat moment dan ook echt overleven. Na een halfjaar was de moeilijkste tijd voorbij. Eindelijk had ik door wat de kinderen nodig hadden. Mijn vriend daarentegen had nog steeds geen idee wat hij deed. Als ik hem advies gaf dan snauwde hij mij af of zei dat hij het echt wel zelf kon. En dat terwijl ik hem alleen maar wilde helpen.

Slechte opvoeding

De tweeling is nu ruim twee en het zijn inmiddels twee stoere en ontzettend ondeugende jongens. En mijn vriend? Hij is een lieve vader, maar hij heeft na twee jaar nog steeds weinig verstand van opvoeden. Keer op keer vraag ik me af waar hij mee bezig is. Hij corrigeert ze nooit, zelfs niet als ze een poging doen om op de muren te stiften. Ook leert hij ze dingen, waar ik het totaal niet mee eens ben. Laatst zei een van mijn zoontjes opeens ‘trut’. Mijn vriend zei toen trots dat hij hem dat geleerd had. Ik wist niet wat ik hoorde en werd heel erg boos.

Bemoeien met de opvoeding

Als ik naar de mannen van mijn vriendinnen, zussen en nichten kijk, dan zie ik dat die hard hun best doen om een goede vader te zijn. Ook zie je duidelijk dat ze zich bemoeien met de opvoeding. Laatst zei mijn nicht dat ik het niet had getroffen met een man zoals Vic. Ik was toen best verdrietig, omdat het anderen blijkbaar ook opvalt.

Praten met vriend

Ik weet niet wat ik moet doen. Zal ik mijn vriend eerlijk vertellen dat ik zijn opvoeding slecht vind? Ik wil hem niet kwetsen met deze harde woorden, maar ik vind wel dat hij moet weten hoe ik er over denk. Ik wil van mijn twee kinderen leuke en lieve jongens maken en geen jongens die schelden en bijdehand doen.”

Dilemma: ‘Zal ik mijn kind wel of niet vijf dagen per week naar het kinderdagverblijf brengen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme