Voor alle kersverse moeders: zo overleef je je eerste jaar!

Algemeen Valéry de Voijs 30 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Bestond er maar een handleiding voor het moederschap’ denken we vaak. Dat moet Franke van Hoeven ook gedacht hebben. Auteur van het boek ‘ik denk dat ik het wel kan’ schrijft over alles wat je als kersverse moeder wilt weten voor een relaxed eerste jaar.

Franke van Hoeven kan het weten. Ze is niet alleen moeder van twee kids, maar is daarnaast ook eigenaar van Jolie Media. Ze werkt(e) onder andere voor RTL Nieuws, Evajinek.nl, Wij, Kek Mama, Ouders van Nu en Cosmopolitan. Deze maand publiceerde zij haar boek: Ik denk dat ik het wel kan.

Ik denk dat ik het wel kan

Of je net een positieve zwangerschapstest hebt gedaan, of een bevalling erop hebt zitten. Dit boek is voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Hoe je je baby moet verzorgen, daar is namelijk genoeg over te vinden. Maar over hoe je (vooral in het eerste jaar) goed voor jezelf zorgt is minder informatie beschikbaar. En laat ik je vertellen…. deze Mom Bible wil je niet missen.

Van briljante leugentjes om die alcohol te vermijden in je eerste weken (jij was toch aan het trainen voor die halve marathon?) tot aan de tien geboden bij kraamvisite: dit boek geeft je alles wat je nodig hebt om je eerste jaar door te komen. Een paar highlights:

Waar je ongestraft mag doen

– Te vaak naar de Hema gaan
– Boeren als een bouwvakker
– Compleet vergeetachtig zijn (daar maken we graag misbruik van!)

Slaapgebrek is een bitch

Ja hoor. Daar is ie: het instortmoment. Van Hoeven herkende dat zelf ook: ‘Na 12 dagen is de euforie voorbij en kickt het slaapgebrek in’ en zelf heeft ze spijt dat ze niet meer middagdutjes heeft gedaan (het liefst voor 16:00 uur om je lichaam niet helemaal uit het ritme te halen). En ga vooral niet zitten rekenen hoeveel slaap je precies hebt gemist.

Het Consultatiebureau

Hell yeah. Dit hoofdstuk mag niet ontbreken. Er zijn namelijk genoeg moeders die dit uitstapje een hel vinden. Van Hoeven helpt ons herinneren: ‘Het is niet verplicht. En er bestaan alternatieven voor het reguliere consultatiebureau als je je daar prettiger voelt.’

Verzorgende look

Van gevaren van het wereldwijde web (‘wat gij googelt, zult gij vinden’) tot aan het zoeken van je nieuwe BFF (nee, ‘je eigen moeder is ongeschikt voor deze rol’). In alle eerlijkheid schrijft Van Hoeven over de eerste fase na de bevalling, en hoe je daarna niet compleet verzuipt. Daarnaast vind je tips hoe je in een (semi) verzorgende look de deur uit kan
Zwart en wit zijn bijvoorbeeld niet de beste opties
– Met OASE Hair Vitamins pak je haaruitval aan
– Slaap op een zijden kussensloop: fijn voor de huid, en goed tegen wallen
– Investeer in een goede oogcrème

Als jij hebt genoten van deze highlights, dan durf ik te wedden dat je dit boek met veel plezier zult lezen. Niet alleen heel herkenbaar, maar mega handig op die dagen dat je het ook even allemaal niet meer weet. Wij zijn Franke in ieder geval heel dankbaar. In haar boek (bestellen kan hier trouwens) zegt ze nét die dingen die je soms gewoon even nodig hebt (ook super geschikt om cadeau te doen natuurlijk!)

Ben jij heel enthousiast over dit exemplaar? Dan heb ik goed nieuws. Er gaat namelijk een vervolg komen, over dreumesen en peuters (want daar valt ook nog genoeg over de vertellen natuurlijk!)

15 dingen die je nooit tegen kersverse ouders moet zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Franke ten Hoeven

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme