Dit zijn de verkeersregels die je (vroegtijdig) aan je dreumes kan leren

Kinderen Laurien Bleeker 1 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Zodra je kleintje begint te lopen buiten, begint jouw taak om hem veilig door het verkeer te loodsen. Je kindje is natuurlijk nog heel klein, maar krijgt wel al veel dingen mee in het verkeer. En jong geleerd is oud gedaan, dus je kan niet vroeg genoeg beginnen met het voorleven en aanleren van de verkeersregels.
Dus ga lekker naar buiten en wandel veilig door het verkeer, samen met je mini en deze tips en verkeersregels.

Voorleven is het belangrijkste

De verkeersregels leren kinderen in de basis niet uit een boekje of door wat jij zegt, maar juist wel door wat jij doet. Dus als jij goed kijkt voordat je oversteekt, je hand uitsteekt als je afslaat tijdens het fietsen en niet door het rode licht rijdt, zal je kind hier een voorbeeld aan nemen.

Waarom jij en je geliefde altijd ruzie krijgen in de auto

Het zebrapad

Natuurlijk heb je op een zebrapad of oversteekplaats voorrang als voetganger, maar het is belangrijk om je kinderen aan te leren die voorrang niet te nemen. Kijk dus, net als wanneer jullie de weg oversteken, naar links, dan naar rechts en dan nog een keer naar links. Stoppen de auto’s, dan steken jullie over. Rijdt een auto door, dan kijken jullie opnieuw en steken pas over als de auto’s of fietsers stoppen.

De weg of het fietspad oversteken

Laat je kind stoppen bij de stoeprand en naar links, rechts en nog een keer links kijken. Komt er geen verkeer aan, dan steken jullie rustig en recht de weg over.

Rita: ‘Ik ben die moeder die haar kind achterliet in een warme auto’

Het stoplicht

Leg de kleuren van het stoplicht uit, ook al lijkt je dreumes dat misschien nog niet helemaal te begrijpen. Op den duur weet hij dat rood betekent stoppen en groen betekent lopen of fietsen.

Lekker vaak naar buiten

Hoe vaker jullie buiten zijn, hoe meer verkeerservaring je kind opdoet. Benoem wat je doet en wat je ziet, want je kind pikt misschien wel meer op dan je denkt. Dus ga lekker samen wandelen (met de kinderwagen of buggy) of fietsen om vertrouwen te krijgen in het verkeer en voor je mini om ervaring op te doen.

Veilig Verkeer Nederland: Ouders, breng je kind niet met de auto naar school

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Veilig Verkeer Nederland

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen