Do’s en don’ts als je voor het eerst met je kind naar de tandarts gaat

Gezondheid Laurien Bleeker 8 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Naar de tandarts gaan vindt bijna niemand leuk en sommige mensen zijn zelfs een beetje bang voor tandartsbezoekjes. Kinderen zijn van nature niet bang voor de tandarts, behalve als ze dat wordt ‘opgelegd’. Wij leggen je uit hoe je ervoor zorgt dat ze zonder vrees naar de tandarts gaan.

Het is belangrijk dat je je kind goed voorbereid op de eerste keer naar de tandarts gaan. Zo zorg je er namelijk voor dat het geen ‘ding’ wordt waar ze tegenop zien.

De eerste keren naar de tandarts

Zodra de eerste melktandjes verschijnen, kan je je dreumes meenemen naar de tandarts. Natuurlijk zal de tandarts nog helemaal niets doen, behalve even kijken in het mondje van je mini en tandjes tellen om je kind zelfvertrouwen te geven in deze nieuwe situatie.

Meestal zit of ligt je kindje bij jou op schoot en mag het daarna een klein cadeautje uitzoeken. Ook een lievelingsknuffel mag mee de stoel in. Als je je kind van jongs af aan meeneemt naar de tandarts, raakt hij er vertrouwd mee en zal hij minder snel met tegenzin heen gaan.

LEES OOK: Een tandartsverzekering voor je kind: de antwoorden op alle vragen die je erover hebt

Niet doen als je met je kind naar de tandarts gaat

Zorg ervoor dat je eventuele eigen angst, niet merkbaar is voor je kind. Zeg je van tevoren tegen je kindje dat het niet bang hoeft te zijn voor de tandarts of dat de tandarts echt niet eng is, dan wek je juist iets op bij je kind. Hij kan dan een soort angst ontwikkelen omdat er wel eens iets engs zou kunnen gebeuren. Hetzelfde geldt voor het beloven van een cadeautje na een tandartsbezoekje: ook dan kan je kind concluderen dat de tandarts wel eens eng of spannend kan zijn.

Laat de ‘enge tandarts’ ook achterwege bij het tandenpoetsen en beloof je kind vooral niets. Stel je belooft hem dat een eventuele behandeling geen pijn zal doen, en uiteindelijk doet het wel pijn, dan wordt het vertrouwen van je kindje minder.

Wel doen als je met je kind naar de tandarts gaat

Leg in je eigen woorden uit wat de tandarts bij je kindje gaat doen, zodat ze weet wat er staat te gebeuren. Bekijk per kind of je dit de ochtend van tevoren vertelt of een paar weken eerder. Misschien vindt je kind het alsnog spannend, maar dat is vaak de spanning voor het onbekende. Er zijn ook genoeg leuke, positieve boekjes over de tandarts die jullie samen kunnen lezen.

Laat je kindje ook meekijken met een controle bij papa of mama. Kids zijn heel nieuwsgierig naar al die instrumenten, dus leg uit wat de tandarts doet daarmee en beantwoord vragen op een simpele en positieve manier.

Gaat de tandarts behandelen? Vertel dan ook kort, maar duidelijk wat er aan de hand is en wat de tandarts gaat doen. Creëer rust en vertrouwen voor je kind en laat tijdens de behandeling de tandarts het woord doen. Na afloop geef je een dikke knuffel aan je kindje en vertel je dat je apetrots bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme