Opgebrand? Dit zijn de eerste symptomen van een burn-out

Mind Redactie 13 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Ons leven is druk en de verwachtingen van zowel onszelf als van anderen zijn hoog. Steeds meer mensen krijgen daarom last van een burn-out. Helemaal niet gek dus als een burn-out ook bij jou op loer ligt. Maar hoe weet je of je bijna opgebrand bent? Dit zijn de eerste symptomen van een burn-out.

De een werkt juist heel goed onder de nodige stress, terwijl de ander meteen rode zwaailichten in de verte ziet aankomen. Een beetje stress is gezond en kan geen kwaad. Maar als je langdurige stress hebt, is het een ander verhaal en zwaaien de lichten terecht.

Dit zijn de eerste symptomen van een burn-out

Gelukkig kun je er op tijd bij zijn als je de eerste symptomen herkent. Je vermindert de kans op een burn-out of voorkomt het zelfs. Houd daarom je lichaam al goed in de gaten vanaf de eerste symptomen en trap op de rem als je het even niet meer aankan.

Concentratieproblemen en vergeetachtigheid

Het lukt je niet meer om te concentreren op je werk en focussen gaat lastiger dan normaal. Ook vergeet je steeds meer dingen.

Je hebt je emoties niet meer onder controle

Je raakt snel geïrriteerd en wordt boos op de mensen die het het minst verdienen. Soms barst je zomaar in huilen uit. Je snapt niet wat je nou precies dwars zit. Je hebt je emoties niet meer onder controle. Een burn-out die op de loer ligt kan de boosdoener zijn.

Je bent in niets meer geïnteresseerd

Je verliest niet alleen je interesse in je werk of studie, maar ook in je relatie, vrienden en andere sociale contacten. Iets wat heel belangrijk is, staat ineens onderaan je prioriteitenlijstje. Daarnaast voel je je soms onzeker en alsof je ‘het niet waard bent’. Maar onthoud altijd de reminder van l’Oréal: dat ben je natuurlijk wel. Zelf heb je dit niet meer door en het maakt je allemaal niets meer uit wat er gebeurt.

Lichamelijke klachten

Je hebt regelmatig hoofdpijn, je verkoudheid houdt maar niet op en je hebt last van je maag en/of darmen. Misschien zorg je de laatste tijd wat slechter voor jezelf: je eet ongezond en slaat sporten over, waardoor je weerstand achteruit gaat.

Je hebt last van vermoeidheid en slaapt slecht

Ondanks dat je wel chronisch vermoeid lijkt te zijn, kan je ook niet lekker slapen. Je ziet je plafond vaker dan de binnenkant van je oogleden: je piekert te veel. En als je wel een keer op tijd in slaap valt, word je vaak meerdere keren per nacht wakker. Je slaapritme wordt er niet beter op.

Je hebt nergens zin in

Een avondje lekker dansen met je vriendinnen in de kroeg? Niet vanavond. Al je zweet eruit sporten? Dat kan morgen. En dit gaat al een tijdje zo, omdat je er simpelweg geen zin in hebt of te moe bent. Zelfs de dingen die je altijd super leuk vond om te doen, weten je nu niet meer te enthousiasmeren.

Burn-out voorkomen

Herken je jezelf in één of meerdere van bovenstaande symptomen? Grote kans dat je batterij bijna leeg is. Maar weet ook dat je nog op tijd bent om ‘m op te laden. Je moet alleen wel een stapje – wat zeg ik: een grote stap – terugnemen.

Wees lief voor jezelf en neem voldoende rust. Hoe tenenkrommend het misschien ook klinkt: plan ontspannen momenten en me-time in. Neem vooral niet te veel hooi op je vork. Het is slim om erover te praten. Doe dit met je partner, vrienden en familie, je werkgever of je huisarts. Haal je voet even van het gaspedaal en pak je leven anders aan, zodat je snel weer je leuke, gezonde zelf bent!

Het is bewezen: ouders uit deze landen hebben het vaakst een burn-out

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme