Het is bewezen: ouders uit deze landen hebben het vaakst een burn-out

Ouderschap Valéry de Voijs 20 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

We hebben geen onderzoek nodig om te weten dat ouderschap een dankbare maar vermoeiende taak is. Nu is dat geen verschil bij ouders in andere landen. Of toch wel? Uit recent onderzoek blijkt dat ouders uit deze landen namelijk het vaakst een burn-out hebben.

In totaal zijn ouders uit 42 landen met elkaar vergeleken. Wat bleek? Er is wel degelijk een verschil in cijfers.

Ouders met een burn-out

Er kunnen tal van redenen zijn waarom ouders te maken krijgen met een burn-out. Vaak is er niet één logische verklaring, maar een combinatie van redenen. Stress op/door werk, een ziek kind, irritaties met (schoon)ouders of relatieproblemen. Of misschien gaat eigenlijk alles wel op rolletjes, maar zit je mentaal niet lekker in je vel waardoor je met moeite de dag doorkomt.

Onderzoek

Recent onderzoek heeft 17.409 ouders uit 42 landen vergeleken. Ouders uit westerse landen bleken namelijk vaker een burn-out te krijgen dan ouders uit niet-westerse landen. Van alle landen die meededen aan het onderzoek hebben ouders uit Noord-Amerika, België en Polen het vaakst een burn-out (7-8%). Turkije en Peru scoren daarentegen juist heel laag (0-1%). Nederland telt net als Portugal en Zweden zo’n 2-3%.

Verklaring

De reden? Westerse landen hebben een hoge mate van individualisme, en onafhankelijkheid. Volgens de resultaten van het onderzoek scoort Amerika bijvoorbeeld hoog op de mate van individualisme. Ruim 8% van Amerikaanse ouders hebben dan ook een burn-out. Als je dat vergelijkt met niet-westerse landen zie je duidelijk een verschil. Landen als Pakistan, Ecuador en China hebben een lage mate van individualisme, en hebben minder ouders met een burn-out (minder dan 2%).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science News

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme