Ben jij (extreem) bang voor je bevalling? Alles over tokofobie

Mind Valéry de Voijs 20 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Als jij voor de eerste keer zwanger bent is het logisch dat je gespannen bent voor de bevalling. Als die spanning wel heel erg oploopt, en jij wel érg bang bent is er misschien wel iets meer aan de hand. Misschien heb je wel last van tokofobie.

Niet alleen voor je eerste bevalling, ook voor een tweede, derde of vierde bevalling kan jij opeens onwijs bang zijn. Misschien gingen de vorige bevallingen wel niet zo soepeltjes, of heb je een trauma opgelopen.

Tokofobie

De naam klinkt geinig, maar dat is het allesbehalve. Als jij namelijk last hebt van tokofobie ben jij bang voor de bevalling. En dan hebben we het niet over gezonde spanning. De symptomen van tokofobie gaan wel iets verder dan de ‘normale zenuwen’. Hoewel miljoenen vrouwen last hebben van tokofobie, hebben de meeste er nog nooit over gehoord.

Vormen van tokofobie

Er bestaan twee vormen van tokofobie. Lig jij te zweten van angst bij je eerste bevalling? Dan gaat het om primaire tokofobie. Daarnaast bestaat secundaire tokofobie. In dit geval ben je eerder zwanger geweest maar heb je een trauma opgelopen. Misschien heb jij de eerste bevalling ontzettend negatief ervaren, of heb je misschien wel moeten dealen met een miskraam of afgebroken zwangerschap.

Symptomen

Als jij last hebt van deze symptomen kan het er wel op duiden dat je last hebt van tokofobie:

 • Paniekaanvallen
  Tijdens een paniekaanval lukt het je niet om nog rationeel na te denken. Je kunt misschien zelfs zo hard moeten huilen, of het gevoel hebben dat je een hartaanval gaat krijgen.
 • Moodswings
  Meer dan normaal.
 • Depressieve gedachten
  Je hebt nergens zin in, en kunt niet meer genieten van de dingen waar je normaal zo blij om werd. Je hebt geen eetlust, of eet juist extreem veel en aan seks hoef je al helemaal niet te denken.
 • Problemen met slaap
  Als jij teveel piekert kun je onmogelijk in slaap vallen. Of je valt wel in slaap maar wordt wakker van nachtmerries.
 • Je wilt nooit meer zwanger worden
  Door je eerdere traumatische ervaring ben jij als de dood voor een volgende zwangerschap. Jij zult er nu alles aan doen om nooit meer zwanger te worden. Je vermijd seks, gebruikt de pil én een condoom én laat hem voor het zingen de kerk uitgaan.
 • Google
  Je bent verslaafd aan Google en weet ondertussen álles wat er mis zou kunnen gaan met een bevalling.
 • Uitstellen
  Het is je droom om een zoon of dochter te mogen krijgen, maar door jouw grote angsten stel jij die zwangerschap nog maar een jaartje uit. En nog een jaartje. En nog een.

What to do?

Het is waarschijnlijk al een enorme troost om te weten dat je niet de enige bent. Maar hoe kom je er vanaf? Helaas bestaat er geen wondermiddeltje wat jou in één klap angstvrij maakt. Toch kun je de volgende dingen proberen:

1. Therapie

Er bestaan verschillende therapieen waar jij baat bij kan hebben. Het hangt daarbij af van de mate van jouw angst, en op welke momenten deze angst opspeelt. Door middel van bijvoorbeeld EMDR therapie of Cognitieve gedragstherapie kun jij samen met een psycholoog leren om met je angsten om te gaan, of bepaalde traumatische ervaringen verwerken.

2. Erover praten

Net zoals schaamte, onzekerheid of woede zal ook angst afnemen als je erover praat. Het zal dan natuurlijk niet helpen als jij de angsten bespreekt met iemand die óók mega bang is. Dan voeden jullie elkaars angsten en dat zal niet veel gaan helpen. Bespreek het juist met iemand die zich kan inleven in jouw angst, maar zelf rationeel met jou naar de situatie kan kijken.

3. Medicatie

Er bestaat geen wonderpil die alle paniek weghaalt, maar soms kan medicatie helpen. Je kunt natuurlijk ook baat hebben bij homeopatische middelen zoals passiebloem of magnesium. Of je al zwanger bent of niet: voor je zelf gaat experimenteren met allerlei medicijnen, bespreek jouw situatie eerst met je arts en laat je goed informeren.

Bang voor bevallen? Dit bericht zou iedere zwangere vrouw even moeten lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Very Well Family

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme