Potje zelfreflectie: 10x vragen die we onszelf moeten stellen

Lifestyle Redactie 20 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Het is de hoogste tijd voor wat zelfreflectie. Wat ging goed, wat ging minder goed? Zelfreflectie kan nuttig zijn om prioriteiten te stellen en de juiste koers te kiezen.

Door alle drukte vergeten we vaak een hoop, maar sta eens bewust stil bij zaken die voor jou belangrijk zijn.

Zelfreflectie

Ben jij ook toe aan wat extra bezinning? Stel jezelf eens de volgende vragen:

1. Zie ik alles in het juiste perspectief?

Een glas kan halfvol zijn, maar ook halfleeg. Het is maar hoe je het bekijkt. Jij bepaalt hoe je tegen het leven aankijkt. Dingen waar je je nu druk over maakt, stellen over tien jaar niets meer voor. Voorkom dat je onnodig piekert door tijdig in te zien dat veel problemen maar tijdelijk zijn.

2. Heb ik negatieve gedachtes als ik in bed lig?

Onze gedachtes voor het slapen gaan, zeggen meer dan je denkt. Zeker als dit negatieve gedachtes zijn, zit jou duidelijk iets dwars. Als een onderwerp steeds maar terugkeert, wordt het misschien tijd voor actie. Niemand verdient het om in het donker te liggen malen.

3. Besteed ik genoeg aandacht aan mijn relaties?

Relaties moet je onderhouden. Dat geldt voor de relatie met je zus, de relatie met je vriendin én de relatie met je partner. Door de dagelijkse hectiek schiet quality time met onze geliefden er vaak bij in. Dit is niet iets om je voor te schamen, wel iets om te veranderen.

4. Ben ik bezig met mijn eigen doelen?

Veel vrouwen kunnen hierover meepraten. We hebben een gezin, een huishouden, een baan, familie, vrienden, waar halen we tijd vandaan? Onze eigen wensen drukken we al snel naar de achtergrond. Soms vergt een situatie nu eenmaal offers, maar zorg dat het geen automatisme wordt. Dit is waarom we onszelf op de eerste plek moeten zetten.

5. Besteed ik mijn tijd wel efficiënt?

Iets voor veel mensen met struggelen, maar blijf er bewust over nadenken. Een dag heeft 24 uur, haal ik er uit wat erin zit? Kan ik nou echt geen tijd vinden om te sporten? Heb ik echt geen tijd voor een leuke hobby? Als jij jezelf in deze vraagstukken herkent, kan het slim zijn je te focussen op het ‘hoe’ en niet op het ‘wat’ en ‘wanneer.’

6. Laat ik me gek maken door externe factoren?

Veel mensen zijn ongelukkig omdat ze vasthouden aan dingen waar ze geen invloed op hebben. De oplossing lijkt simpel: laat het los en focus je op dingen die je wél in de hand hebt. Dit is uiteraard makkelijke gezegd dan gedaan, maar een stukje bewustwording doet wonderen.

7. Sta ik met een goed gevoel op?

‘Weet dat dromen zonde is van je slaaptijd en energie als je niet wakker wordt om ze waar te maken’, aldus blogger Israelmore Ayivor. Hoe je opstaat, kan bepalend zijn voor de rest van de dag. Sta eens stil bij jouw ochtenden. Voel je je energiek? Of zijn er dingen waar je steevast tegenop ziet?

8. Ben ik mezelf?

Bij zelfreflectie hoort ook een stukje zelf zelfkennis. Leef jij wel volgens je eigen idealen? Van kleins af aan heb je gehoord dat je je moet aanpassen. Doe zoals de rest en doe geen gekke dingen. Voor een avondje kan dat prima, maar leef je leven niet naast je eigen schoenen. Neem controle over je eigen ik.

9. Neem ik dingen voor lief?

We doen het allemaal: dingen die we goed kennen, voelen al snel als ‘gewoon’. Toch moeten we hiermee oppassen en juist onze zegeningen tellen. Ben je dankbaar dat je gezond bent? Ben je dankbaar dat je een mooi gezin hebt of dat je man werkt heeft? Geloof ons, dingen waar wij amper bij stil staan, komen voor in de stoutste dromen van anderen.

10. Zorg ik goed voor mijn lichaam?

Naast je psychisch welzijn, is daar altijd nog je fysieke welzijn. Geef ik mijn lichaam genoeg rust? Geef ik het de juiste voedingsstoffen? Een gezond lichaam is de basis voor een gezonde geest. Geef stress en irritaties minder kans door goed naar je lichaam te luisteren. Je hebt er tenslotte maar één gekregen.

Je telefoon beïnvloedt je brein altijd, zelfs als je hem niet gebruikt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme