Nieuwtje! Dit is misschien wel het meest bizarre effect van te weinig slaap op je lichaam

Gezondheid Inga Stoit 14 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Niemand wordt blij van een tekort aantal uren aan slaap. De dag duurt een stuk langer en je krijgt te maken met lichte lichamelijke klachten. Slaapgebrek kan daarentegen ook zorgen voor uitdroging, wat ons tot kort geleden nog onbekend was!

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een tekort aan slaap bijdraagt aan lichamelijke uitdroging. Dit onderzoek is gedaan onder 25.000 volwassenen uit China en Amerika. Wat bleek: de mensen die slechts 6 uur sliepen hadden een meer geconcentreerde urine, en tot wel 60% meer kans op uitdroging.

Hoe kan dit?

Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met het hormoon ‘vasopressine’. Dit hormoon wordt later in de nacht geproduceerd door het lichaam (dus later in het slaap traject). Vasopressine helpt bij het reguleren van de vloeistofniveaus in het lichaam. Het is zelfs in staat om water uit onze urine te trekken, zodat we niet te veel vocht verliezen wanneer we slapen. Een slim systeem dus! Je ziet hem waarschijnlijk al aankomen, maar een tekort aan slaap belemmerd dus deze werking. De vasopressine kan zijn werk niet goed doen en daardoor werkt ons hydratatie niveau niet optimaal.

Uitdroging kan er ook voor zorgen dat je slechter slaapt. Doorbreek om die reden de vicieuze cirkel. Houd je vochtniveau op peil en stap daarnaast netjes op tijd onder de wol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme