8 alternatieven voor koffie die zorgen voor dezelfde energieboost

Gezondheid Inga Stoit 4 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Vrijwel direct na het opstaan zetten wij onze eerste bak koffie. Dit geeft de power die we nodig hebben om de dag van start te laten gaan. Naast koffie zijn er echter genoeg alternatieve energieleverende drankjes die het proberen waard zijn.

Koffie is niet het enige antwoord op energie, er is meer. Verbreed je horizon met onderstaande drankjes. Ze zijn raak aan gezonde stoffen en geven je de boost die je nodig hebt.

Dit is het beste tijdstip van de dag om koffie te drinken

1. Cichorei koffie

De smaak van cichorei komt behoorlijk overeen met die van koffie. Veel mensen drinken koffie omdat dit hoort bij het vaste ritueel, maar niet eens zo zeer vanwege de opwekkende aspecten. Dit drankje is ideaal voor hen. Het bevat geen cafeïne maar is rijk aan veel gezondheidsvoordelen.

Cichorei is goed voor het hart, de maag en de lever. Daarnaast werkt het gunstig op de darmen en is het ideaal bij het verminderen van PDS. Mensen met het prikkelbare darm-syndroom kunnen beter geen normale koffie drinken. Cichorei koffie daarentegen is top!

2. Carobe (Johannesbroodpitmeel)

Dit drankje wordt ook wel vervangen voor chocolademelk. Het is uitermate gezond en lekker, en bewijst dat energie over meer dan alleen cafeïne gaat.

Het is rijk aan eiwitten, vitamine A en B, koolhydraten en mineralen. Carobe bevat pinito. Dit zorgt een energiek gevoel. Daarnaast is het goed voor de spijsvertering.

Je kunt carobe ook toevoegen aan smoothies en sapjes. De smaak is heerlijk zoet en daardoor kun je de suiker achterwege laten.

Huh wat? Doen er mensen kokosolie in hun koffie?

3. Maca

Maca is een populair adaptogeen wat de nierfunctie stimuleert en helpt bij een goede mentale focus. Daarnaast is het ook nog eens ideaal bij vermoeidheid en dat is veelal toch de reden om koffie te drinken.

Voeg maca toe aan smoothies of sapjes. De smaak heeft iets weg van honing, maar is ietwat minder intens. Met dit heerlijke poeder geef je je dag een prima kickstart.

4. Pepermuntthee

Onderschat dit plantje niet, deze is namelijk rijk aan gezondheidsvoordelen. Bijvoorbeeld: het verbeteren van training-prestaties en het verhogen van de zuurstofconcentratie in de hersenen. Mint valt makkelijk te kweken en het verspreidt zich maar al te graag.

Hierdoor is de kans klein dat je zonder komt te zitten. Je kunt er ook voor kiezen om pepermunt etherische olie te nuttigen. Ook dit heeft een stimulerend effect.

5. Cordyceps

Cordyceps verbeteren sportprestaties en het uithoudingsvermogen, wat uiteraard een fantastische combinatie is. Dit drankje is goed voor mensen die het energieniveau willen opkrikken.

Atleten zweren er namelijk niet voor niks bij. Je kunt deze poeder makkelijk toevoegen aan smoothies, havermout-gerechten en andere ontbijt traktaties.

6. Water

Water wordt onderschat. Mocht jij water alleen saai vinden, is dit makkelijk te verhelpen met een schijfje citroen of munt. Het drinken van water zorgt voor een alert gevoel.

Uitdroging (zelfs in de meest kleine mate) veroorzaakt vermoeidheid, dit is eenvoudig te verhelpen met genoeg water. Drink voldoende verspreid over de dag en begin de dag goed met een groot glas water nog voor het ontbijt.

Deze voeding heeft antidepressieve effecten op je hersenen

7. Gemberthee

In de Chinese geneeskunde is gember een vaak voorkomend iets. Gember is goed voor de milt, de longen, het hart, de lever en de nieren.

Daarnaast verscherpt het de geest en is het een stimulans voor de concentratie. Gemberthee is lekker en werkt verkwikkend. Verwissel die standaard bak koffie met een thee als deze, en zorg voor wat meer constante energie in dat lichaam.

8. Rhodiola

Dit plantje wordt ingezet om de energie en het uithoudingsvermogen te vergroten. Daarnaast wordt de mentale focus scherper en het geheugen groter.

Vermoeidheid maakt plaats voor fysieke – en mentale prestaties. Je kunt dit in poedervorm verkrijgen of door middel van supplementen.

Waarom een stukje pure chocolade altijd goed is, júíst tijdens het afvallen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme