Eline (34): ‘Mijn schoonmoeder vraagt geld voor het oppassen’

Persoonlijk Valéry de Voijs 11 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Zowel de ouders als schoonouders van Eline (34) boden meteen na de geboorte van hun dochter aan om op te passen. De ouders van Eline passen iedere maandag op, terwijl haar schoonmoeder iedere donderdagmiddag komt. Dit was de afgelopen twee jaar geen probleem. Sinds kort ontvangt Eline echter tikkies voor het oppassen.

Twee compleet verschillende families

“De familie van mijn man is niet te vergelijken met mijn eigen familie. Ik zou zijn familie bijvoorbeeld beschrijven als zakelijk, iets afstandelijker, serieuzer en minder emotional invested in elkaar. Mijn eigen familie zou ik daarentegen beschrijven als warm, communicatief en emotioneel. Mijn ooms en tantes zijn bijvoorbeeld allemaal creatieve mensen en werken in het theater en filmwereld.

Ik ben dan ook opgevoed met het idee dat familie hecht hoort te zijn en we er altijd voor elkaar zijn. Wanneer mijn broer bijvoorbeeld een huis kocht en geld wilde lenen, was dat voor mij en mijn zus een no-brainer. We hebben hem dezelfde avond nog geld overgemaakt zodat hij de notaris kon betalen.

Sinds mijn man en ik samen een dochter hebben, zijn we alleen maar hechter geworden. Mijn zus en broer hebben al hun babyspulletjes en kleren meteen uitgeleend en hebben altijd aangeboden om te helpen met oppassen. Ook mijn ouders zijn heel hulpvaardig en hebben inmiddels een vast oppasdag waarop zij op onze dochter passen.

Een vaste oppasdag

Mijn ouders hebben het niet breed. Daarbij wonen zij bijna 100 km bij ons vandaan. Iedere maandag zitten zij dus (gemiddeld) zo’n twee uur in totaal in de auto. Ze vinden het heel leuk om hun kleindochter te zien en zouden het nooit accepteren als wij hen geld zouden aanbieden. Om ze toch te bedanken en tegemoet te komen, doen we vaak kleine dingetjes. Zo tanken we vaker met hun auto zodat er weer een volle tank benzine in zit. Ook nemen we ze vaker uit eten, of ga ik met mijn moeder shoppen en koop ik iets voor haar. Regelmatig geven we hen bijvoorbeeld een bon voor een dagje spa.

Misschien vinden mijn ouders het vanzelfsprekend om zo ver te rijden en moeite te doen om ons te helpen met oppassen, maar ik vind het niet meer dan logisch om hen daarvoor te bedanken. Ik weet namelijk dat ze het niet heel breed hebben, maar toch doen ze altijd iets leuks met mijn dochter op maandagmiddag. Ze gaan bijvoorbeeld naar het zwembad, een binnenspeeltuin, kindermuseum of dierentuin. Ook die kosten voor de uitjes betalen zij uit eigen zak.

De situatie met mijn schoonfamilie is nét even anders. Zij wonen op loopafstand bij ons vandaan. Ook zij hebben aangeboden om te helpen met oppassen. Mijn schoonvader werkt fulltime, maar mijn schoonmoeder past iedere donderdagmiddag een halve dag op. Mijn dochter heeft het heel gezellig met haar oma op donderdag, maar ze blijven eigenlijk altijd thuis. Ze knutselen, kijken een film of spelen in de tuin. Heel leuk natuurlijk, maar mijn schoonmoeder maakt dus geen extra kosten.

Mijn schoonmoeder stuurt tikkies

Onlangs kwam mijn schoonmoeder bij ons thuis. Zij zag een cadeautje liggen en vroeg van wie het cadeautje was. Ik vertelde dat het voor mijn moeder was. ‘Als bedankje voor het oppassen’ heb ik haar nog uitgelegd. Dat viel bij mijn schoonmoeder niet lekker. Het idee dat wij mijn ouders wél bedankten in de vorm van kleinigheidjes en haar niet, was voor haar een grote shock. Op een aanvallende toon heeft zij mij duidelijk gemaakt dat ook zij haar tijd en energie op donderdagmiddag aan mijn dochter besteed.

Een paar dagen later moest ik iets opzoeken op de telefoon van mijn man. Ik zag dat het gesprek met zijn moeder open stond. Daarin stuurde mijn schoonmoeder een tikkie naar mijn man. Ik vroeg mijn man wat dit betekende, waarop hij mij uitlegde dat zijn moeder geld wilde voor het oppassen. Voor mij is het te absurd voor woorden om geld te betalen aan familie. Daarbij vinden wij het geen probleem om onze dochter een extra dag naar het kinderdagverblijf te brengen.

De oppasdagen met mijn (schoon)ouders zijn enkel ontstaan omdat we dachten dat zij het ook leuk vonden om tijd met onze dochter te besteden. Mijn man vind het echter geen probleem om wekelijks tikkies te betalen, maar ik ben het er niet mee eens. Tegelijkertijd wil ik niet stoken tussen hem en zijn moeder. Ik tel de dagen af tot mijn dochter fulltime naar school kan en wij niet meer met dit probleem hoeven te dealen.”

Bizarre oppasverhalen: ‘De moeder werd stomdronken met een taxi thuisgebracht’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme