Jana Witteman
Jana Witteman Kinderopvang 11 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel kinderopvangtoeslag ontvang je extra vanaf 2024

De kinderopvang in Nederland is flink aan de prijs. Maar gelukkig wacht er wat verlichting. De Tweede Kamer heeft namelijk besloten de kinderopvangtoeslag vanaf 2024 extra te verhogen. Maar wat betekent dat voor jou?

Hoeveel kinderopvangtoeslag je precies ontvangt, hangt af van verschillende factoren. Hoeveel kinderen heb je? En hoeveel verdien je? Wat wel voor iedereen geldt: het maximaal te vergoeden uurtarief. En laat dat tarief nou net verruimd worden.

Kinderopvangtoeslag omhoog

Kinderopvang in Nederland heeft nog altijd een prijskaartje. Om ouders te compenseren is de kinderopvangtoeslag in 2006 in het leven geroepen. Eerder dit jaar is er al een verhoging van 6 procent voor in 2024 afgekondigd. Daar komt nu dus een extra verhoging bovenop. In totaal kost de extra verhoging van de kinderopvangtoeslag 508 miljoen euro.

Kinderopvangtoeslag Uurtarief 204 Uurtarief 2023 Percentuele stijging
Dagopvang 10,25 euro 9,12 euro 12,4 procent
Buitenschoolse opvang 9,12 euro 7,85 euro 16,2 procent
Gastouderopvang 7,53 euro 6,85 euro 9,9 procent

Goed om te benadrukken: de toeslag is een compensatie voor de kosten. Dat wil zeggen dat niet alle kosten voor de opvang worden gedekt met deze overheidsbijdrage. Daarnaast kun je maximaal 230 uur per kind vergoed krijgen. Dit jaar heb je met een gezamenlijk toetsingsinkomen tot 26.944 euro op jaarbasis recht op 96 procent van de kosten voor het aantal uur.

Daarbij geldt dit jaar dus een maximaal te vergoeden uurtarief van 9,12 euro per uur. Volgend jaar wordt dat maximaal 10,25 euro per uur.

Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag, is het belangrijk om aan verschillende voorwaarden te voldoen. Zoals gezegd weegt het eigen inkomen bijvoorbeeld mee in de bepaling van de hoogte van de kinderopvangtoeslag.

Daarnaast zijn onderstaande voorwaarden ook van belang:

  • Jij en je partner werken, of je volgt een opleiding, of je doet een inburgeringscursus, of je volgt een traject in de aanloop naar werk
  • De kinderopvanglocatie is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang. Het zogenoemde LKR-nummer is namelijk een voorwaarde om toeslag te kunnen aanvragen.
  • Jij en je kind wonen op hetzelfde adres en je bent allebei ingeschreven op dit adres bij de gemeente (voor co-ouders gelden andere regels)

Er zijn natuurlijk allerlei verschillende soorten gezinssituaties en samenstellingen. Check of jij in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag komt via Dienst Toeslagen.

Kinderopvangtoeslag: wanneer kan je het aanvragen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme