Tandemvoeden: wat is het? En hoe werkt het?
Stel je wilt lang borstvoeding geven, maar je bevalt kort na je vorige bevalling van een broertje of zusje. Kun je dan toch je oudste kind óók blijven voeden? Het antwoord is: Ja. Het kan, en het heet ‘tandemvoeden’. Wij vertellen je er alles over.
Sommige moeders worden kort na hun bevalling weer zwanger van de volgende. Misschien dacht je dat je bij een nieuwe zwangerschap moest stoppen met borstvoeding geven, maar dat is echt niet het geval.
Wat is tandemvoeden
Tandemvoeden is dus het voeden van twee kinderen (van verschillende leeftijden). Meestal zijn dit een baby en het oudere broertje of zusje. Tijdens de zwangerschap kun je doorgaan met borstvoeding geven. De baby in je buik heeft altijd “voorrang” op het oudere kind, dus je hoeft niet bang te zijn dat je baby voedingsstoffen tekort komt. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je zelf genoeg en gezond eet.
Soms loopt de voeding tijdens de zwangerschap wel terug door de zwangerschapshormonen. Ook kan het zijn dat je borsten gevoeliger zijn en dat je kindje zelf niet meer wil drinken doordat de smaak van de voeding verandert.
Hoe werkt tandemvoeden
Aan het einde van de zwangerschap gaat je lichaam gewoon colostrum aanmaken voor je newborn. Deze colostrum kan je oudere kindje niet “opmaken”, je blijft namelijk steeds nieuwe aanmaken tot je baby oud genoeg is. Je voeding is dus helemaal aangepast op je pasgeboren baby, alleen de hoeveelheid is afgestemd op twee kindjes. Vlak na de bevalling kan het goed zijn om je baby eerst te laten drinken, dan hoeft je newborn niet teveel moeite te doen om de melk te laten stromen.
Als je eenmaal last krijg van stuwing kun je juist je oudere kindje eerst laten drinken. Als je borsten te hard en vol zijn kan je baby soms namelijk moeite hebben met aanhappen of met de grote hoeveelheid melk.
Je kunt je kinderen dus om de beurt voeden, maar als je het praktischer vindt om ze tegelijkertijd te voeden zou dat ook kunnen. De keuze is aan jou.
Ervaringsdeskundige
Hoofdredacteur Lisa, moeder van vier kinderen, deed bij haar oudste twee kinderen én bij haar jongste twee kinderen aan tandemvoeden: “Ik merkte hoe weinig er eigenlijk bekend was over tandemvoeden. Ook bij experts. Mijn verloskundige en de kraamverzorgsters stonden er zelfs een beetje van te kijken.
De eerste keer was mijn oudste twee toen ik weer zwanger raakte. Hij dronk alleen nog ‘s avonds voor het slapen en dat wilde hij graag blijven doen. Het was ons momentje samen. Zelf merkte ik wel dat de melk terugliep tijdens de zwangerschap en dat mijn borsten gevoeliger waren, maar mijn zoontje had er geen last van.
Na de bevalling was het fijn dat mijn productie meteen op gang was. Mijn dochter hoefde hier geen moeite voor te doen en kon direct drinken. Toen ik erge last van stuwing kreeg kon mijn zoontje helpen door het goed weg te drinken. Dat was voor mij erg handig.”
https://www.famme.nl/lang-voeden-borstvoeding/