Hoe ben jij zwanger? ‘Een vriendin droomde tegelijk met mij dat ik zwanger was’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 10 nov 2023
Leestijd: 6 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Sanne (31), die 31 weken zwanger is.

Naam: Sanne
Leeftijd: 31
Hoeveel weken zwanger: 31
Samen met: Amber
Hoeveelste kind: Eerste
Beroep: Business Analyst & part-time content creator

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Samen met mijn vrouw Amber hebben we één jaar op een wachtlijst gestaan om onze droom te realiseren. Dat was voor ons het langste wachtmoment. Door middel van IUI zijn we zwanger geworden. Voordat we konden beginnen aan het realiseren van onze droom, werden er bij mij poliepen gevonden die operatief verwijderd moesten worden.

Dit hele proces duurde een paar maanden, aangezien ik moest herstellen van de operaties. Hierdoor was het voor ons even heel spannend of het allemaal zou lukken. Wonderbaarlijk genoeg werden we zwanger tijdens de eerste IUI poging, we waren hiervoor zo dankbaar en blij! Maar de weg erheen duurde lang.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Een paar dagen voordat we de test deden, had ik een droom dat ik zwanger was en diezelfde nacht had een vriendin van ons ook gedroomd dat ik zwanger was. Ze vertelde dit aan ons toen we haar tegenkwamen bij een parade. Toeval?

Twee weken na ons IUI traject mochten we testen, ik ging vroeg naar beneden en kon niet wachten. Amber was ook al vroeg wakker en gaf al aan te denken dat ik zwanger was, maar ik had zelf nog niks door. Toen ik de test deed, was deze positief. Gelijk rende ik naar boven met een doosje chocola, de test en een briefje waarop stond ‘Hi mommy!’. We waren in shock, maar zo blij!”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Mijn zwangerschap is eigenlijk vrij goed verlopen. Ik was tijdens het eerste trimester soms wat misselijk in de avonden, maar verder vind ik dat ik echt niet mag klagen. Wel was ik wat moe, deed ik middagdutjes en wilde ik bepaalde dingen per se eten. Nu, in het derde trimester, wordt het voor mij pas fysiek wat zwaarder.

Vier weken hiervoor liep ik nog vijftien kilometer per dag met weinig issues door Italië tijdens onze babymoon. Nu vind ik dertig minuten al zwaar, aangezien mijn buik steeds groter wordt. Maar ik kan wel zeggen dat ik, gelukkig, stralend zwanger ben. Including mood-swings, haha.”

Hoe ben jij zwanger Sanne
Foto: Eigen beeld

Zoet of hartig?

“Lastig! Over het algemeen hartig: kaas, vooral oude kaas en olijven bijvoorbeeld, heerlijk! Maar nu in de winterperiode drink ik graag veel chocolademelk met slagroom. Ik minimaliseer dit wel zoveel mogelijk, aangezien te veel suiker me niet zo goed lijkt voor de kleine. Voor nu is mijn craving vooral grillworst met kaas uit de oven.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Ik merk dat ik eigenlijk niet wil dat Amber ergens heengaat, aangezien ik mij veiliger en meer ondersteund voel als ze thuis is. Ze helpt me ontzettend veel en is echt mijn rots tijdens deze zwangerschap. Een partner die onwijs supportive is, vind ik zo essentieel voor mijn zwangerschap en hoe ik het ervaar. Dus ja, mijn emoties zijn wel echt anders sinds ik zwanger ben.

Ook kan ik soms heel boos worden om helemaal niks. Voorbeeld: Amber vindt gebakken aardappels heerlijk, dus als verrassing ging ik dit klaarmaken. Wij hebben alleen een magnetronoven en na 50 minuten was het nog niet goed. Daarnaast vielen ze allemaal door het rekje heen. Hierdoor werd ik zo boos en verdrietig. Een ander voorbeeld is dat ik mijn zwangerschapslegging kwijt was en compleet in huilen uitbarstte. Echt, zwangerschapshormonen zijn een ander niveau van hormonaal zijn.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“We zijn goed voorbereid, vooral door mijn vrouw, aangezien zij van het plannen en opschrijven is. Wel merk ik dat ik vooral nu heel erg veel wil schoonmaken. Ook wil ik veel in de babykamer zijn, rompertjes vouwen en kijken wanneer ik kan gaan wassen. De box staat klaar, wat het voor mij heel echt maakt en de kinderwagen is net gekomen. De nesteldrang komt dus langzaam meer op gang, haha.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Vroeger wilde ik dit nooit weten, maar nu konden we niet wachten. Wij weten nu dat we een prachtig en vooral hopelijk gezond jongetje mogen krijgen in januari! Dit gevoel hadden we gek genoeg beide al. We waren ook ontzettend blij hiermee.”

Hoe ben jij zwanger Sanne
Foto: Eigen beeld

Babyshower of gender reveal party?

“Mijn vrouw is Amerikaans, dus uiteraard werd er een babyshower en gender reveal georganiseerd. Mijn moeder is hierbij een hele belangrijke factor geweest, tijdens mijn hele zwangerschap overigens. Mijn beide ouders ondersteunen ons geweldig. Mijn moeder en vrouw hebben alles gepland en de dag perfect gemaakt.

Er waren games, gezellige mensen en heel veel mooie gesprekken. Mijn moeder vulde de ballon met confetti en wij mochten na het aftellen prikken. Ik kon niet wachten, dus ik prikte iets eerder in de ballon dan Amber en toen kwam er blauwe confetti uit. We wisten het ergens al, maar nu wisten we het zeker. Het was echt een geweldige dag vol liefde en mooie herinneringen.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik ben een druk persoon met veel dingen die ik doe. Een maand van tevoren stop ik met werken als Business Analyst en ga ik met zwangerschapsverlof. Ook heb ik nog twee contentkanalen op TikTok & Youtube, DutchMamaSanne en TeamPlagiaat, waar ik waarschijnlijk nog wel mee bezig blijf tot het echt niet meer gaat.

Team Plagiaat doe ik samen met mijn neef, we hebben ondertussen 230 duizend volgers op TikTok, dus er niets meer aan doen is geen optie. Hij springt wel ontzettend bij gedurende mijn zwangerschap, waardoor onze fans toch nog toffe content kunnen zien. Uiteraard ga ik een maand voor de uitgerekende datum wel rustiger aan doen. Hier zal ik ook niet veel keuze in krijgen, aangezien mijn vrouw en neef me hierin wel zullen sturen denk ik. Maar zolang het gaat, gaat het.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Thuis bevallen lukt qua ruimte niet, we wonen in een heel mooi en lief Tiny House. Binnenkort verhuizen we naar ons nieuwe huis, maar die is nog niet klaar als de baby geboren wordt. Tot die tijd verblijven we bij mijn ouders, die mijn oude slaapkamer hebben omgetoverd tot een prachtige babykamer.

Wij hebben gekozen voor een geboortehuis, iets minder poliklinisch dan een ziekenhuiskamer. Er zijn wat meer faciliteiten en mogelijkheden. Ook kan er een meer huiselijke sfeer worden gecreëerd, waardoor ik hopelijk een relaxte bevalling krijg. Ook is er dan, indien dit nodig is, medisch personeel aanwezig.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Het was onzeker of ons kind gezond ter wereld zou komen’

Hoe ben jij zwanger Sanne
Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme