Deze 8 dingen vindt geen enkele moeder leuk aan het ouderschap

Ouderschap Laurien Bleeker 10 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Natuurlijk hou je van je kroost, maar er zijn van die momenten dat je even ontslag wil nemen van het ouderschap. Dat kan niet en natuurlijk ga je gewoon door, want je hebt een enorme verantwoordelijkheid, of meer, rondlopen in huis.

Toch zijn er van die dingen die geen enkele moeder leuk vindt aan de opvoeding van kinderen en dat is helemaal ok.

Deze dingen vindt geen enkele moeder leuk aan het ouderschap

Gelukkig vinden we heel veel wel leuk aan het ouderschap en nemen we de minder leuke dingen voor lief (we zullen ook wel moeten, nietwaar?). Dit zijn de dingen die we niet zo leuk vinden aan de opvoeding van kinderen.

Gebrek aan slaap

Geen enkele moeder, of vader, zal toegeven dat die het fijn vindt om zes keer per nacht gewekt te worden, eruit te moeten, urenlang te moeten rondlopen, wiegen, zingen… Je doet het wel, maar leuk is anders.

Vieze luiers

Of het nu een doorgelekte plasluier is of een stinkende poepluier: luiers verschonen is niemands hobby. Uiteindelijk nog liever de doorgelekte plasluier, dan de poepluier, maar hoe fijn als ze uit de luiers zijn. Alhoewel, dan krijg je wel weer dat je er ‘s nachts uit moet voor een ongelukje…

Het eeuwige schuldgevoel

Wat is dat toch met dat schuldgevoel dat je post-kids opeens hebt. Je voelt je schuldig omdat je je kind bij de opvang afzet, omdat je iets voor jezelf gaat doen. Omdat je boos bent geworden om iets kleins, omdat je geschreeuwd hebt tegen je kind, omdat je net iets te hardhandig was, omdat je geen zin hebt om weer datzelfde boek voor te lezen voor de 24358324ste keer, omdat, omdat, om alles eigenlijk.

Die eeuwige zorgen

Net als dat schuldgevoel dat er opeens was, heb je ook zorgen. Zorgen om je kind dat ziek is, of het wel lekker in zijn of haar vel zit, of de juf van de opvang wel lief genoeg is, of de meester van school niet te streng is, of het wel goed gaat als je kind bij een ander kindje speelt, of je kind wel gezond genoeg eet, of je wel een leuke moeder bent, of je opvoeding wel goed genoeg is en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Heftige driftbuien

Nee, geen enkele ouder houdt van een driftbui bij z’n kind. Die boze buien waarin je kind onbereikbaar lijkt, misschien wel gooit met speelgoed of jouw spullen, schreeuwt, krijst, huilt, slaat, schopt. Nee, zeker niet een van de leuke dingen van het ouderschap.

Altijd de pakezel zijn

Of je nu nog in de babyfase zit: hallo uitpuilende luiertas die overal mee naartoe moet, of in de basisschoolfase: hallo schooltassen, jassen, knutsels, knuffels, steppen, loopfietsen en weten wij veel wat je nog meer in je handen gedrukt krijgt. Een ding is zeker, van de pakezel zijn, krijg je wel spierballen. Elk nadeel heeft z’n voordeel, zeggen we dan maar.

Overal speelgoed

Het lijkt soms alsof je huis is overgenomen door een invasie van kinderen die een complete speelgoedwinkel meegenomen hebben. Waar je ook kijkt ligt felgekleurd speelgoed en kijk je niet goed genoeg, dan sta je er wel op. Om gek van te worden, dus dan ruim je het maar weer op. Om een paar minuten later tot de conclusie te komen dat het dweilen is met de kraan open en je het zuchtend opgeeft.

Die eeuwige was

Op de een of andere magische manier is je wasmand nooit leeg. Alsof ‘ie automatisch aangevuld wordt, zodra je het laatste paar sokken eruit vist. Je knippert met je ogen en er ligt alweer een stapel modderige broeken en truien met yoghurtvlekken. Dan mogen we nog blij zijn dat we een wasmachine hebben en het niet meer allemaal met de hand hoeven doen…

5x positiviteit van jonge moeder Zaar Goedemans

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme