5 vragen aan Annemarie Hartsuiker: ‘Vrouwen empoweren elkaar’

Persoonlijk Laura Saija 10 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek 5 vragen aan… stellen we prangende vragen aan een bekende Nederlander of influencer over de uitdagingen die het ouderschap met zich meebrengt.

Deze week stellen we vijf vragen aan Annemarie Hartsuiker.

5 vragen aan Annemarie Hartsuiker

Annemarie Hartsuiker woont samen met haar man Boy en dochter Marie-Jolie (2). Ze is hoofdredacteur van BEDROCK. Een online magazine dat zich richt op een betere wereld, met onderwerpen over duurzaamheid en psyche. We mochten Annemarie een aantal vragen stellen over het moederschap.

Hoe stel je de babyuitzet op een duurzame manier samen?

“Een goede manier om de babyuitzet duurzaam samen te stellen is door eerst in je vrienden- en kenniskring rond te vragen of ze spullen kwijt willen of uit willen lenen. Daar kom je al een heel eind mee. Zo heb ik mijn box van een vriendin, de commode is een oud kastje van mijn oma en de kledingkast en het ledikantje vond ik op Marktplaats. Het mooie hieraan is dat je budget over houdt voor bijvoorbeeld een mooi tapijt van een duurzaam merk of een luxe behang op de muur. Tegenwoordig zijn er ook bedrijven, zoals Tiny Library, waar je de babyuitzet kunt leasen. Je hoeft dan niet zelf een autostoel te kopen, maar je gebruikt hem totdat je toe bent aan een nieuwe.”

Baby’s hebben veel kleding nodig, hoe ga je hier op een duurzame manier mee om?

“Kinderkleding koop ik eigenlijk meestal tweedehands. Tenzij is heel sporadisch iets in de winkel zie hangen wat ik echt heel mooi vind, Store of Daydreams in Laren of Donsje in Amsterdam. Voor tweedehands kleding kijk ik vooral op Vinted. Als je weet welke merken je leuk vindt, kun je ook gericht gaan zoeken. Laatst kwam ik erachter dat een moeder bij mij in de buurt veel kleding verkoopt op Marktplaats. Haar dochter is een half jaar ouder dan mijn dochter dus ik kon meteen een stapel kleding kopen. Is zij er weer vanaf voor een mooi prijsje en heb ik stijlvolle, normaal gesproken hele dure kleding voor een prikkie. Wel zo handig aangezien ze het zó kort dragen.”

Wat wil je je dochter meegeven de wereld in?

“Zelf was ik als kind heel verlegen, ik bleef altijd achter mijn moeder staan. Ook vond ik het moeilijk om trots te zijn op mezelf. Ik hoop dat mijn dochter voor zichzelf op durft te komen en weerbaar wordt in een toch wel harde wereld, maar ook een mooie verbinding aan kan gaan met andere vrouwen. Dat ze vriendschappen sluit met vrouwen die het beste met haar en de wereld voor hebben en elkaar empoweren.”

Waarom zijn vriendschappen met andere vrouwen zo belangrijk?

“Vrouwen hebben een bepaalde zachtheid, maar kunnen ook héél hard zijn naar een elkaar. Terwijl ze elkaar juist kunnen versterken. Er zijn veel vrouwen op de wereld die niet blij voor elkaar kunnen zijn of elkaar veroordelen. Soms zijn het juist vrouwen uit je inner circle die je beoordelen op wat je wel of niet goed doet. Ik vind dat heel naar en ik hoop dat zij dat niet zal doen. Als je de juiste vrouwen om je heen verzamelt, die je niet klein proberen te houden, kun je ver komen en je daarin echt gesteund voelen.”

Wat vind je belangrijker voor je dochter, carrière of vriendschappen?

“Allebei, je kunt keihard voor je carrière gaan en ook lief zijn voor de mensen om je heen. Om ver te komen heb je ook vrienden nodig om je gesteund te voelen. Soms kom je op dat pad mensen tegen die je onzeker maken of leegzuigen. Deze mensen kun je beter loslaten. Die zijn niet goed voor je carrière noch voor persoonlijke groei.”

5 vragen aan ondernemer Manon van Essen: ‘Wij hebben een hele duidelijke rolverdeling thuis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme