Joyce heeft endometriose en een kinderwens: ‘Begin maar snel aan kinderen, zei de gynaecoloog’

Persoonlijk Laurien Bleeker 13 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Jarenlang heeft Joyce veel pijn rond de periode dat ze ongesteld moet worden. Na veel onderzoeken krijgt ze de diagnose endometriose. Met het doorslikken van de pil zijn haar klachten vrijwel verdwenen. Omdat ze een kinderwens heeft, raadt de gynaecoloog haar aan om snel aan kinderen te beginnen, omdat de kans op een gezonde zwangerschap met het jaar kleiner zou worden. Op dat moment is ze 21 jaar.

Joyce (30): “Jaar na jaar liep ik door met flinke klachten rondom mijn menstruatie. Ik had last van extreem veel menstruatiepijn, zo veel dat ik die paar dagen per maand niks anders kon dan op bed liggen. Met pijnstillers, kruiken en het enige wat ik binnenkreeg was thee. Naast de flinke pijn die tot in mijn benen doortrok, was ik heel vermoeid wanneer ik ongesteld was.

Na een paar dagen trokken de klachten weg en was ik weer mezelf. Eerst dacht ik dat dit gewoon bij mij hoorde, totdat ik een keer iemand sprak die ook zulke klachten had. Zij bleek endometriose te hebben. Ik maakte een afspraak met de huisarts en die wilde me eerst niet doorverwijzen. Hij zei dat het bij menstrueren hoort. Ik was toen achttien jaar en was niet zo mondig. Dus liet ik me wegsturen.

Mijn moeder trof me aan op de badkamervloer

Maanden gingen voorbij tot ik andere klachten begon te ontwikkelen. Ik was prikkelbaar, zat in een negatieve spiraal en barstte om niks in huilen uit. Ook kreeg ik last van hartkloppingen en misselijkheid, ook wanneer ik niet ongesteld was. Mijn moeder schrok toen ze me weer een keer huilend op de badkamervloer aantrof en belde direct de huisarts. Dit keer ging ze met me mee. Ze was een grote steun, want mede hierdoor heb ik door kunnen zetten en kregen we een verwijzing voor de gynaecoloog, want het begon allemaal bij mijn menstruatiepijn.

In het ziekenhuis begonnen de onderzoeken en ik sprak uit dat ik dacht endometriose te hebben. Onderzoek na onderzoek volgde en uiteindelijk kwam daar inderdaad de diagnose endometriose. Bij endometriose komt weefsel wat op baarmoederslijmvlies lijkt terecht buiten de baarmoeder. Dit kan voor verklevingen zorgen in heel je lichaam, wat erge pijnen veroorzaakt. De pil slikte ik al, de gynaecoloog adviseerde me om ‘m continue door te slikken. Op die manier krijg je geen onttrekkingsbloedingen waardoor klachten afnemen. De endometriose verdwijnt nooit, maar de ontstekingen worden er wel minder door.

Ik was op dat moment 21 jaar en sprak uit dat ik wel een kinderwens had. De gynaecoloog reageerde daarop met dat ik daar dan maar snel aan moest beginnen. Door endometriose kan je namelijk onvruchtbaar worden of een zwangerschap kan moeizaam gaan. Het was nog een klap in mijn gezicht, want ik wilde nog helemaal niet meteen moeder worden. Ik was nog aan het studeren en genoot, ondanks alle pijn, ook van mijn studentenleven. Mijn vriend, met wie ik al jaren samen was, reageerde gelukkig iets relaxter dan ik.

Angst om weer die helse pijn door de endometriose te krijgen

We besloten alles samen, stap voor stap te doen. Eerst zou ik de pil gaan doorslikken om te kijken of de klachten zouden afnemen. Ook ging ik in therapie om alles een plekje te geven, want mijn hele hoofd zat vol met vragen en boosheid. Gelukkig hielp het doorslikken van de pil vrijwel meteen. Daardoor werd ik steeds weer wat positiever en ook de therapie hielp daarbij. Drie relatief rustige jaren met endometriose gingen voorbij. Ik had vrijwel geen pijn meer en dat gaf me zo veel rust. De angst om te moeten stoppen met de pil, vanwege onze kinderwens en de druk van de gynaecoloog, werd daarom wel steeds groter.

Want stoppen met de pil zou betekenen dat ik weer veel helse pijnen zou ervaren en dan zou ik misschien weer in dezelfde negatieve spiraal terechtkomen… Gelukkig waren mijn moeder, vriend en therapeut een enorme steun. En ook de gynaecoloog, ik had inmiddels een andere en zij was heel lief en meelevend, steunde me erg deze periode.

Pijnvrij

Ik kon haar altijd bellen of mailen met vragen of angsten. Daardoor zijn we nog twee jaar later ouders geworden van een zoontje. Je wil niet weten hoe blij ik was toen ik een positieve test in mijn handen had. Niet alleen omdat er een klein wezentje in mijn buik groeide, maar ook omdat ik niet heel lang zonder pil heb hoeven doen. Ik was na een paar maanden al zwanger. Tijdens de zwangerschap heb ik intens genoten: ik had helemaal geen klachten.

Omdat ik ook na de zwangerschap niet meteen klachten kreeg, waarschijnlijk door de hormonen die nog in mijn lichaam zaten, besloten we snel daarna voor een tweede kindje te gaan. We kregen een gezonde dochter, gelukkiger kon je ons niet maken. Na deze zwangerschappen ben ik weer aan de pil gegaan en die slik ik nog steeds. Ik las nooit een stopweek in, zo houd ik de endometriose onder controle. Wat de toekomst me brengt, dat zien we dan wel weer. Voor nu ben ik pijnvrij én heb ik twee lieve kinderen om me heen.”

Linda heeft endometriose: ‘Diezelfde middag lag ik op de operatietafel waar mijn eierstok werd gered’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme