Handig: zo houd je vervelende energiezuigers op veilige afstand

Persoonlijk Susan Dalstra 7 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Je bent een aardig, zorgzaam en attent persoon die zichzelf het liefst omringt met andere positieve, drama-vrije mensen. Helaas kun je niet iedere energiezuiger meteen uit je leven verbannen. Enter de ‘gray rock’-methode.

Gray rock-methode

De gray rock-methode is perfect om de schade te beperken wanneer je moet dealen met die narcistische collega, bemoeizuchtige buurvrouw of sociopathische schoonvader.

Wat het is: De methode is bedacht door psycholoog Nadene van der Linden. Het is in feite een handvat om te voorkomen dat zo’n energiezuiger grip op je krijgt en je gestrest maakt. Toxische mensen vinden het nou eenmaal heerlijk om de boel op te jutten en te laten escaleren. Door je saai, ongeïntresseerd en onverbonden op te stellen, is de kans groot dat de energiezuiger op zoek gaat naar een spannender slachtoffer om te manipuleren. De beste manier om zo iemand niet onder je huid te laten komen, is door jouw reactie te veranderen.

Hoe je het doet: Bereid je mentaal voor voordat je de energiezuiger ontmoet. Je hoeft geen Meryl Streep te zijn, maar een beetje acteren is wel nodig. Tijdens iedere interactie met die persoon reageer je neutraal, praat je over saaie onderwerpen, maak je geen oogcontact en geef je korte, algemene antwoorden. Vertel deze persoon niet over de promotie o je werk, de aankomende operatie van je schoonmoeder of de nieuwe fiets van je zoon. Probeer de saaiste persoon die je ooit hebt ontmoet te channellen en laat je niet meeslepen terwijl de energiezuiger je uit de tent probeert te lokken.

Een gesprek kan er dan ongeveer zo uit zien:

Energiezuiger: ‘Het werk is echt een gekkenhuis op dit moment. Weet je nog die ene irritante collega, Joey, die altijd naast me zit? Ik heb hem aangegeven bij HR om hem te laten ontslaan. Ik heb gezegd dat hij me probeerde te versieren, wat niet helemaal waar is, maar hij was zó irritant dat hij het verdiende.’

Jij: ‘Oh oké. Dan gaat het nu vast beter op je werk.’

Energiezuiger: ‘Hoe is het op jouw werk? Is je baas nog steeds boos op je? Denk je dat je ontslagen wordt?’

Jij: ‘Nee, alles gaat gewoon z’n gangetje.’

Energiezuiger: ‘En hoe zit het met je ouders? Drijven ze je nog steeds tot waanzin?’

Jij: ‘Nee, alles gaat goed met ze. Nik aan het handje.’

Energiezuiger: ‘Nou ik heb een verhaal, je zal het niet gelóven.’

Jij: ‘Oh.’

Energiezuiger: ‘Je raadt nooit wie ik gisteravond tegenkwam.’

Jij: ‘Ik denk niet dat ik het raad, nee.’

Energiezuiger: ‘Victoria!’

Jij: ‘Ik denk dat ik geen Victoria ken.’

Hoe het werkt: Energiezuigers leven voor spanning en drama. Als jij olie op het vuurt gooit, vertrouwt de energiezuiger op jou om de boel spannend te houden. Als je de gray rock-methode vasthoudt, hebben ze niks dat hun drama versterkt. Het zal je verbazen hoe snel diegene dan interesse in je verliest. Voorwaarde is wel dat je degene niet vertelt dat je deze methode erop nahoudt want dat is natuurlijk drama galore. Houd het een beetje subtiel. Als je het eenmaal onder de knie hebt, bespaart het je bakken tijd en energie.

Mensen die je niet mag weren, daar zijn mannen vaak een stuk handiger in. Dit zijn 8 x dingen die vrouwen van mannen kunnen leren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme