Vaders die borstvoeding geven: is dat de toekomst?

Kinderen Redactie 9 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Schat, geef jij hem even de borst? Zie je het al voor je? Het lijkt gek, maar mannen die hun baby de borst geven, kan misschien werkelijkheid worden dankzij een speciale hormonenkit. De kit, ontwikkeld door de Londense student Marie-Claire Springham, zorgt ervoor dat mannen melk kunnen produceren. Deze ontwikkeling zou moeders die problemen hebben met borstvoeding geven helpen, en zorgt daarnaast voor een sterke band tussen vader en kind.

De chestfeeding kit

De ‘chestfeeding’ kit is het idee van Marie-Claire Springham, een productontwerpstudent bij Central Saint Martin in Londen. De student ontwikkelde een kit waarmee vaders onder andere een hormooncocktail moeten nemen om melkklieren te ontwikkelen. Ze hoopt dat deze kit de verschillen tussen vaders en moeders, als het gaat om het verzorgen van het kind, opheft. De kit zou mogelijk al over vijf jaar beschikbaar zijn, hoopt Springham.

De magische hormooncocktail

Wanneer bekend is dat de vrouw in verwachting is, begint het proces voor de man. Één keer per dag neemt de aanstaande vader het hormoon progestativum in. Progestativum – een vorm van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron – stimuleert de productie van melkproducerende klieren, die nodig zijn voor borstvoeding. Dit is het belangrijkste ingrediënt van de hormooncocktail. Tijdens het hele proces neemt de vader tevens oxytocine dat het toeschietreflex op gang brengt.

De laatste voorbereidingen

Tijdens de laatste zes weken van de zwangerschap moet de vader een extra hormoon nemen, domperidon. Dit hormoon wordt vaak voorgeschreven aan moeders die borstvoeding geven, want het stimuleert de productie van een ander hormoon – prolactine – , dat het lichaam van de aanstaande moeder vertelt melk te produceren.

Directe borstvoeding is beter dan gekolfde moedermelk – Famme Baby

“Breast is best” zeggen ze weleens en ja, aan het geven van borstvoeding zitten ontzettend veel voordelen. Ook al zou je denken van niet, maar er zit volgens recent onderzoek een duidelijk verschil tussen gekolfde melk en moedermelk geven rechtstreeks vanuit de borst. En één van de twee is beter.

Een complete kit voor de borstvoedende man

De kit wordt geleverd met een pomp en een vest die over de borst gaat – de mannelijke equivalent van een voedingsbh. Een bijeffect is mogelijke borstgroei, vertelt Springham. Mannen die de borstvoedingskit gebruiken, kunnen zogenoemde manboobs krijgen als bijwerking van de vrouwelijke hormonen die ze nemen om de borstvoeding op gang te helpen. Borstgroei bij mannen is niet ongebruikelijk en staat bekend als gynaecomastie. Zodra de man stopt met het nemen van de hormonen zullen de borsten weer verdwijnen.

Meer betrokkenheid voor mannen

Het ontwerp is slechts een conceptversie maar won deze week al een prijs op de Meaning Centered Design Awards in Londen. Springham hoopt dat haar ontwerp postpartumdepressies bij vaders die zich buitengesloten voelen omdat ze geen borstvoeding kunnen geven, helpt te voorkomen.

Een kritische noot

Springham is niet de eerste die onderzoek heeft gedaan of mannen borstvoeding kunnen geven. Al decennialang zijn onderzoekers bezig met studies over dit onderwerp, vooralsnog zonder groot succes. Er zijn zoogdieren bekend waarbij het mannetje melk produceert, en door de geschiedenis heen zijn er veel verhalen van mannen die melkproductie kregen na het regelmatig aanleggen van een baby. Experts wijzen erop dat nooit is bewezen of mannen wel echt melkklieren kunnen ontwikkelen en dat de bijeffecten van de hormonen op het lichaam niet bekend zijn. Daarnaast is het onbekend hoeveel melk mannen zouden kunnen produceren en, erg belangrijk, of het even voedzaam zou zijn als moedermelk.

Connect met je kind op andere manieren

Hoewel mannen vooralsnog geen borstvoeding geven en niet op deze bijzondere manier kunnen connecten met hun baby, zijn er genoeg andere manieren om een band te krijgen met je kind. Zo kan je als vader je kind in bad doen, knuffelen, dragen in de draagzak, of naar bed brengen.

Wat denken jullie van mannen die borstvoeding geven? Een geweldige oplossing of doe je het toch liever zelf? Praat er over mee op ons Mamaforum!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen