Ben of heb jij (een) enig kind? Dan herken jij deze voor-en nadelen!

Kinderen Chiara Izelaar 12 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Veel mensen gaan ervan uit dat enig kinderen een tikkeltje verwend zijn. Als je het ons vraagt heeft dit niet met het aantal kinderen, maar de opvoeding te maken. Ook is het niet zielig als kids opgroeien zonder broertjes en zusjes. Zij redden zich echt wel zonder!

Het heeft namelijk ook veel voordelen. Zo hoeven enig kinderen hun speelgoed niet te delen en krijgen zij alle aandacht van hun ouders, ideaal! Maar het gaat natuurlijk niet altijd over rozengeur en maneschijn. Dit zijn de grootste voor-en nadelen aan enig kind zijn.

Voordelen en nadelen van een enig kind

Dit zijn de voor en nadelen.

Volledige aandacht

De ouders van een enig kind hoeven hun tijd en energie niet te verdelen. waardoor hun kind de volledige aandacht krijgt. Dit zorgt ervoor dat kinderen zelfverzekerder worden en meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Het nadeel hieraan is echter wel dat er extra aandacht moet worden besteed aan het leren delen van zowel aandacht als bijvoorbeeld speelgoed.

Geen prestatiedruk

Enig kinderen hebben geen broertjes of zusjes die misschien wel beter zijn op school, meer vriendjes hebben of uitblinken in een sport. Hierdoor voelen zij minder prestatiedruk of jaloezie. De keerzijde is dat ze geen broer of zus hebben die als voorbeeld fungeert en waar ze tegenop kunnen kijken en van kunnen leren.

Snellere ontwikkeling

Omdat enig kinderen thuis voornamelijk tijd spenderen met volwassenen, is het vaak zo dat zij taal sneller oppikken en mentaal verder ontwikkeld zijn dan leeftijdgenootjes. Hierdoor zijn ze heel zelfstandig en sneller volwassen, maar kunnen ze ook op vroege leeftijd dingen op hun eigen manier willen doen. Grenzen aangeven is hierbij key!

Sociale skills

Juist omdat enig kinderen geen zusjes of broertjes hebben om mee te spelen, zijn zij eerder geneigd om contact te leggen met vriendjes op school of in de buurt. Aan de andere kant weten ze zichzelf prima te vermaken, en kunnen zij hierdoor heel erg op zichzelf raken. Het voordeel hieraan is dat ze niet met de kudde meelopen, maar het moeten natuurlijk geen einzelgängers worden!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme