Benieuwd hoe lang je kind wordt? Zo kun je het berekenen!

Kinderen Maaike van de Graaf 13 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

De uiteindelijk lengte van je zoon of dochter schatten is toch altijd leuk. Want wordt je kind bijvoorbeeld net zo lang als papa of blijft het een mini net als mama? Mocht je benieuwd zijn naar de lengte van je kind, scroll dan even door.

Hieronder delen we namelijk twee verschillende methodes voor het berekenen van de lengte van je kind.

Lengte kind

Hoe lang je kind uiteindelijk wordt, hangt af van veel factoren. Een vroeggeboorte, gezondheid, voeding en beweging hebben allemaal invloed op de uiteindelijke lengte. Toch is genetica een belangrijk leidraad. Als een kind lange ouders heeft, is de kans groot dat het kind zelf ook lang wordt.

Schat de lengte van je kind

Maar hoe bereken je nou daadwerkelijk de lengte? We delen twee manieren!

Formule

Op basis van hoelang jij bent, gecombineerd met de lengte van je partner, kan je echter een schatting maken hoe lang jouw kind wordt. Dit wordt ook wel de ‘Target Height’ genoemd. Deze bereken je op de volgende manier:

Voor jongens: TH= 44,5 + 0,376 * lengte vader (in cm) + 0,411 * lengte moeder (in cm)
Voor meisjes: TH= 47,1 + 0,334 * lengte vader (in cm) + 0,364 * lengte moeder (in cm)

De uitkomst van deze formule zal je een ruwe schatting geven. Op de website van TNO (toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek) kan je ook berekenen hoelang jouw kind wordt, door middel van een groeicalculator. Zowel op basis van de lengte van de ouders, maar ook op basis van hoelang je kind nu is, afgezet tegen zijn of haar geboortedatum.

Verdubbelen

Een andere methode om de lengte van je kind te schatten heeft te maken met verdubbelen. Voor een jongen geldt dat je de lengte die hij op tweejarige leeftijd had moet verdubbelen. De uitkomst is een mooie indicatie. Voor meisjes geldt dat je de lengte moet verdubbelen die ze hadden met achttien maanden oud.

Groeispurt

Kinderen groeien echter nooit in consistente snelheid. Er doen zich meerdere groeispurten voor tijdens de jeugd. Hoe herken je ze en wanneer vinden die plaats? Lees daar hier meer over!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme