Anne Broekman
Anne Broekman Persoonlijk 25 sep 2017

5 x hieraan gaat mijn dochter zich later zeker ergeren bij mij

Het is vaak onvermijdelijk: botsingen tussen moeder en dochter. Famme’s Anne ergerde zich vroeger weleens groen en geel aan haar moeder, en houdt haar hart vast voor de geschiedenis die zich ongetwijfeld gaat herhalen.

Eigenlijk is het best oneerlijk. Als moeder doe je je stinkende best om je welpjes zo liefdevol mogelijk op te voeden. En tóch zie je dat wanneer kinderen in de puberteit komen, vooral dochters zich gaan afzetten tegen hun moeder. En ook later blijven ze op de een of andere manier extra kritisch naar hun moeder toe. Hoe ik dat zo stellig kan zeggen? Nou, ik spreek uit eigen ervaring. Er is een tijd geweest dat mijn moeder in mijn ogen werkelijk niets goed kon doen. Opvallend genoeg was ik een stuk milder naar mijn vader. Waarom dochters zich sneller ergeren aan hun moeder dan aan hun vader: daar mogen psychologen zich over buigen. Ik weet alleen maar dat ik sterk in karma geloof en vroeg of laat mijn portie terugkrijg van mijn dochter, al is zij nu nog een peuter in wiens ogen ik niets fout kan doen (tenzij ik haar een ijsje weiger). Tja, ik ben ook niet perfect. Wedden dat ze zich aan de volgende dingen gaat ergeren?

1. Dat ik een ‘bemoeial’ ben

Guilty as charged: ik mag mensen graag advies geven. Soms ongevraagd. En die adviezen worden niet altijd gewaardeerd. Ik zal in de toekomst nog heel vaak op mijn tong moeten bijten als ik zie dat mijn dochter een bespottelijke, veel te blote outfit draagt. Of met een complete loser aan het daten is. Of een studie kiest die totaal niet bij haar past… Alles wat ik zeg is dan natuurlijk bemoeienis en olie op het vuur. Dus ik fluister haar vader wel in wat hij moet zeggen.

2. Dat ik niet kan multitasken

Dat gen waardoor vrouwen geweldig tegelijkertijd kunnen bellen, hun nagels lakken en een was wegwerken, ontbreekt bij mij. Als ik iets doe, ga ik daar volledig in op. Dat heb ik vooral als ik iets aan het lezen ben, dan hoor ik niets meer. Mijn man ergert zich daar rot aan, zeker als hij mij al vijf keer gevraagd heeft waar ik de boodschappen heb neergezet. Dikke kans dat mijn dochter dit ook ‘vet stom’ gaat vinden: ‘Mahááám, ik vraag je wat!’

3. Dat ik veel op mijn telefoon zit

Kinderen worden tegenwoordig zowat geboren met een iPhone in hun hand. Nee, mijn peuter heeft nog geen eigen telefoon, tuurlijk niet. Maar dat zal in de toekomst natuurlijk wel gebeuren. En dan moeten er regels opgesteld worden. Beetje jammer alleen dat ik zelf een stevige Facebook/Instagram/Nu.nl-verslaving heb. Dat gaat mevrouw geheid niet pikken: ‘Ooooh, dus jij mag wél steeds op je telefoon zitten?’ Yep. Oneerlijk hé?

4. Dat ik me te jong kleed

Ik volg graag de mode. En dus tik in dit stuk gekleed in een lederen skinny broek en metallic loafers aan mijn voeten. Maar dat soort modegrillen gaat mijn dochtertje later natuurlijk totaal niet waarderen (bij haar moeder, voor haarzelf gelden andere regels). Ze zal honderd keer verzuchten ‘dat ik me normaal moet kleden’ en voor ik het weet zit ik in een aflevering van Hotter than my daughter. Ik zal wat keurige plooirokken bestellen tegen die tijd.

5. Dat ik de badkamer te lang bezet hou

Ik ben niet de allersnelste ‘s morgens, eerlijk is eerlijk. Het duurt altijd even voordat mijn haar goed zit. Ik twijfel over welk parfum ik zal gebruiken en smeer tig soorten crèmes op mijn toet. En dan heb ik het nog niet over douchen, tanden poetsen en opmaken. Mijn dochter zal geregeld voor de deur staan mokken om te vragen of het nog lang gaat duren. Om vervolgens zelf de badkamer in te duiken en er ook uren zoet te zijn met een of ander ingewikkeld kapsel, zoals ik in de 90’s er ook een dagtaak van maakte om de perfecte kuif te creëren. L’histoire se répète, zeggen de Fransen zo mooi.

Kijk, we doen het niet voor niets: Onderzoek bewijst: achter elke succesvolle dochter staat een zeur van een moeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 x hieraan gaat mijn dochter zich later zeker ergeren bij mij
Sluiten