Deze megahit gaat viral onder kinderen van elke leeftijd: ‘Zelfs de peuters maken het handgebaar voor doodgaan’

Nieuws Laurien Bleeker 14 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

“Welkom in Europa, blijf hier tot ik doodga. Euro-pa-pa, Euro-pa-pa”, wie deze tekst nog niet heeft gehoord, ligt waarschijnlijk onder een steen. Het is namelijk het refrein van het immens populaire nummer Europapa waarmee zanger Joost Klein Nederland zal vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in mei 2024. En dat nummer gaat viral, zelfs de allerkleinste kinderen zingen het mee.

Sinds het nummer voor het eerst te horen was, eind februari dit jaar, is het liedje van Joost Klein viral gegaan. Zo staat het bovenaan de hitlijsten en is het miljoenen keren beluisterd op zowel Spotify als YouTube. Binnen een dag was het nummer in Nederland 1,2 miljoen keer gestreamd via Spotify en dat is een nieuw record.

Europapa een hype onder kinderen op basisscholen

Niet alleen onder fans van het Songfestival is Europapa erg populair, maar ook onder jongeren en kinderen. Zelfs op de basisschool zien leerkrachten de hype van Europapa terug. En ouders van jonge kinderen horen het nummer thuis op repeat.

Kinderen doen elkaar na met Europapa

Patricia, lerares op een basisschool in Zaandam vertelt: “In de klas merk ik dat sommige kinderen inderdaad meedoen met de hype, vooral de oudere kinderen. Een paar kinderen doen elkaar ook na, maar weten dan niet bewust wat ze doen of wat ze zingen.”

Europapa op repeat

Moeder Lara (39) van drie kinderen laat aan ons weten: “De kinderen zetten in de auto het liedje van Joost Klein het liefst op repeat en allemaal zingen ze keihard mee. Van de allerkleinste van drie jaar tot de oudste van acht. Wij doen zelf trouwens ook lekker mee, het is een aanstekelijk nummer.”

Handgebaar voor doodgaan

Ook moeder Anka (38), vier kinderen, vertelt: “Onze twee jongste kinderen zijn nog niet eens drie maar neuriën mee, dansen mee en de peuters maken tijdens het refrein zelfs het handgebaar voor doodgaan, zoals Joost Klein ook doet in de clip. Best heftig eigenlijk, maar ze weten nog helemaal niet wat dat betekent. Dit zien ze bij hun oudste broers, die het hele nummer mee kunnen zingen en dansen.”

Waar komt de hype vandaan?

De hype van Europapa onder kinderen komt waarschijnlijk omdat het een aanstekelijk nummer is met makkelijke teksten, kinderen zingen het snel mee. Oudere kinderen zien Joost Klein ook op het Jeugdjournaal en op filmpjes op TikTok voorbij komen. Bovendien vinden veel millennials het nummer ook leuk, want zij herbeleven de nostalgische gabbertijd uit de jaren negentig weer even. Bekijk hieronder een aantal TikTok-video’s met het nummer Europapa en kinderen in de hoofdrol.

@cleanpro.frank

Zo leer je #hakken @joost @Eurovision #joostklein #europapa #europa #eurovision #fan #fyp #foryoupage #voorjou #voorjoupagina #fypシ #familytime #kids #kidsoftiktok

♬ original sound – The best of harderstyles!

@europapa_kids

@NOS Jeugdjournaal @joost @Eurovision #europapa #joostklein Tag Joost Klein Joost als je dit ziet je bent hun held!🥇💙

♬ origineel geluid – Joost Klein eat your heart out

@joeymarionjaydenl

Ieder geval 12 punten van Melody 😂 #eurovision2024 #fyp #joostklein #europapa

♬ origineel geluid – Joeymarionjaydenliam

@nathan_rutjes

12 punten naar holland jonguhh 👊🏻 #europa #mollenstreken #foryou #viral #fyp #songfestival #newkids #europapa

♬ origineel geluid – Jesse van Wieren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme