4 redenen waarom mannen spijt krijgen van sterilisatie

Nieuws Laura Saija 14 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Sterilisatie bij mannen is een relatief kleine ingreep, maar de gevolgen kunnen wel groot zijn. Uit onderzoek blijkt dat na een sterilisatie ongeveer twee tot zes procent van de mannen spijt van hun beslissing heeft.

Hoewel een sterilisatie technisch gezien omkeerbaar is, slaagt niet altijd een hersteloperatie en is de vruchtbaarheid vaak verminderd. Toch kiezen steeds meer mannen voor sterilisatie. Voornamelijk mannen tussen de 35 en 40 jaar vragen deze ingreep aan.

Spijt sterilisatie bij mannen

Ongeveer een derde van de urologieklinieken ziet een toename van jongere mannen onder de dertig jaar die interesse tonen in sterilisatie. Dat blijkt uit een recente rondgang van NOS op 3 langs bijna alle urologieklinieken in Nederland.

Mannen die overwegen een sterilisatie te ondergaan, hebben verschillende redenen. De meerderheid van hen heeft hun kinderwens al vervuld. Deze mannen willen bijvoorbeeld de last van anticonceptie, zoals de pil of een spiraal, van hun partner halen.

Jonge mannen

Klinieken merken ook een opkomende groep op: jonge mannen zonder kinderwens. Zij willen zich laten steriliseren vanwege maatschappelijke problemen, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat.

Dit zijn de voor- en nadelen van een sterilisatie bij een man.

Redenen waarom mannen spijt krijgen van sterilisatie

Er is dus een kleine groep mannen die spijt krijgt na de behandeling. Dit heeft verschillende redenen. Dit zijn aantal van de redenen waarom mannen spijt krijgen na sterilisatie.

Toch wel gezinsuitbreiding

Mannen kunnen spijt krijgen van sterilisatie als hun levensomstandigheden veranderen. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat ze opeens toch meer kinderen willen, terwijl ze eerder dachten dat het gezin compleet was. Was een derde kind eerder een issue vanwege het financiële plaatje, maar gaan de zaken opeens beter? Dan kan dat een reden zijn voor spijt.

Nieuwe partner

Als een man na sterilisatie een nieuwe partner ontmoet die kinderen wil, kan hij spijt krijgen van zijn eerdere beslissing. Wilde een vorige partner misschien geen kinderen en komt hij daarna iemand tegen waarvan hij wel zeker weet kinderen mee te willen?

Verlies van een kind

In het geval van het verlies van een kind kan een man die gesteriliseerd is, spijt krijgen van zijn beslissing omdat hij later misschien toch weer kinderen wil. Soms zie je in gezinnen waar een kind komt te overlijden dat er opnieuw een baby geboren wordt. Deze kinderen worden ook wel Elviskinderen of vervangkinderen genoemd.

Psychologische factoren

Sommige mannen kunnen spijt krijgen van sterilisatie als gevolg van psychologische factoren. Zo kan het gevoel van verlies van mannelijkheid optreden, maar ook het gevoel van spijt over het niet kunnen verwekken van kinderen.

Dit zijn de voor- en nadelen van een sterilisatie bij een man

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme