Eva is iedere dag bang dat haar baby wat overkomt: ‘Ik slaap amper’

Persoonlijk Vera Guldemeester 18 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Eva maakte tijdens haar zwangerschap mee dat een baby in de buurt plotseling overleed. Vanaf dat moment is ze erg gestrest en is ze iedere dag bang dat hetzelfde bij haar baby kan gebeuren. “Ik maak mezelf helemaal gek”, zegt ze tegen Famme

“Ik was drie maanden zwanger toen er in ons dorp een baby overleed. Plotseling, een hartstilstand. Het hele dorp stond op z’n kop en vanaf dat moment ook mijn zwangerschap. Wanneer je zwanger wordt dan ga je er niet vanuit dat er iets mis kan gaan, ik had dat in ieder geval niet. Ik had altijd zoiets van: ‘Oh, komt wel goed joh.’ Vanaf dat moment voelde het toch allemaal anders

Bevalling

De overige maanden van de zwangerschap en de bevalling gingen gelukkig voorspoedig, op alle zorgen en stress na. Daarna begon de uitdaging pas echt: mijn baby verzorgen én in leven houden. En dat is nogal wat, merk ik nu. Ik ben namelijk iedere dag bang dat mijn baby iets overkomt. 

Amper slapen

De afgelopen drie maanden, heb ik per nacht misschien maar drie of vier uur geslapen. De rest van de uren ben ik mijn baby aan het observeren. Ademt hij nog? Is zijn neusje wel vrij? Gaat het wel goed met hem? Er spookt van alles door mijn hoofd. Ik hang dag en nacht uren boven zijn bedje. Ik maak mezelf helemaal gek. Niet alleen mijzelf trouwens, maar ook mijn partner. Hij vindt dat ik echt te ver ga en dat heeft hij afgelopen weken maar al te goed laten blijken.

Hulp vragen

Omdat ik zelf ook wel zie dat dit zo niet meer gaat, heb ik bij de huisarts om hulp gevraagd. Hopelijk krijg ik snel de juiste hulp. Ik merk namelijk dat ik op dit moment totaal niet van mijn zoon kan genieten. Het enige wat ik doe, is mij zorgen maken. Ik ben gewoon zo bang dat hem wat overkomt, dat zou mijn grootste nachtmerrie zijn. 

Toekomst met minder zorgen

Ik hoop dat wanneer ik hulp krijg, ik alles beter op een rijtje kan zetten en stukje bij beetje kan genieten van het leven met een kind. Dat is alles wat ik wil, gelukkig zijn en geen, of in ieder geval minder, zorgen hebben.”

Zaria (24): ‘Mijn vriendinnen zien mij niet meer staan sinds ik moeder ben’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme