Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 30 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Toelaten dat ex dochter altijd ongezond laat eten? ‘Het wordt tijd dat meneer volwassen wordt’

Op Facebook deelden we het dilemma van Angelina (32). Het dilemma luidde: “Moet ik het toelaten dat mijn ex mijn dochter altijd ongezond laat eten?” Hier hadden meer dan 200 Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Ongezond eten

“Mijn ex en ik zijn een halfjaar geleden uit elkaar gegaan. Ondanks dat we geen ruzie hebben, is het wel moeilijk voor mijn dochter (3). Drie dagen in de week is ze bij haar vader en de overige dagen is ze bij mij. Ondanks dat hij erg lief voor haar is, eet ze bij haar vader altijd ongezond.

Hij haalt altijd shoarma, pizza of McDonald’s of een andere ongezonde afhaalmaaltijd. Ook eet ze veel snoep en ijs als ze bij hem is. Ik ben blij dat mijn ex en ik geen ruzie hebben, maar toch ben ik niet blij dat hij onze dochter drie dagen in de week ongezond laat eten. Wat moet ik doen?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Angelina. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Angelina haar dilemma: “Moet ik het toelaten dat mijn ex mijn dochter altijd ongezond laat eten?”

Gewoon accepteren

Bie – “Voor je eigen bestwil kun je het beter maar gewoon accepteren, anders had je bij hem moeten blijven om nog wat invloed uit te kunnen oefenen. Nu kun je het alleen op jouw vier dagen, op jouw manier, zo goed mogelijk doen.”

Gezondheid en veiligheid van je kind

Liek – “Ik vind dat je als ouder verantwoordelijk bent voor de gezondheid en veiligheid van je kind en dat het belang van je kind voorop staat. Ik zou hem dus zeker hiermee confronteren.”

Elkaar respecteren

Greta – “Laat het. Je dochter heeft er meer aan dat jullie elkaar respecteren dan dat ze elke dag gezond eet. Gezond eten is goed voor je lijf, maar een gezonde relatie met je ex is supergoed voor de mindset van je dochter.”

Kind omkopen

Sabine – “Ja, papa zal zijn kind wel om willen kopen door alleen maar lekkere dingen te eten, maar het wordt tijd dat meneer volwassen wordt en zijn verantwoordelijkheid gaat nemen. Je kind is 3 jaar en kan niet beoordelen of iets gezond of ongezond is. Of wil je dat je kind vroegtijdig diabetes of hart- en vaatziekten krijgt? Ik zou dit dus zeker bespreekbaar maken. Als je met een mediator uit elkaar gegaan bent, kun je dit soort dingen toch ook bespreken? Dus moeder, zet ‘m op!”

Zijn huis, zijn regels

Angelique – “Je had van tevoren kunnen bedenken dat hij nu niet opeens gaat koken, als hij dat voorheen ook niet deed. Maar in plaats van hem te confronteren, is het misschien een idee om gewoon een gesprek aan te gaan met hem hierover, zonder te oordelen. Wil hij dit niet? Tja, je bent ook zelf akkoord gegaan met deze regeling. Zijn huis, zijn regels.”

Recht op gezond voedsel

Eva – “Hoewel je je er in principe niet mee mag bemoeien, zou ik het ook bijzonder vervelend vinden als mijn kind structureel drie dagen per week alleen maar ongezond eet. Dat is bijna de helft van de week. Een kind in de groei heeft gewoon recht op gezond voedsel.”

Bemoei je er niet mee

Esmeralda – “Jouw huis, jouw regels. Zijn huis, zijn regels. Is hij eindelijk van je af, ga je hem vertellen wat hij in zijn eigen huis wel en niet mag eten. Beetje overdreven, hè? Bemoei je er gewoon niet mee en geef je kind in je eigen huis maar gezond te eten.”

Advocaat

Nadine – “Als er een omgangsregeling is, neem ik aan dat er een advocaat of rechter aan te pas is gekomen? Leg het eens voor aan de advocaat, wellicht kan hij of zij er iets mee. Het gaat tenslotte om de gezondheid van het kind.”

Het belang van gezond eten

Daphne – “Van de zeven dagen drie dagen ongezond eten, betekent dat je dochter nog altijd meer dan 50 procent van de week gezond eet. Zolang ze bij jou haar gezonde maaltijd eet, zou ik mij niet te druk maken. Uiteindelijk is zijn huishouden niet meer het jouwe en heb je daar niks over te zeggen. Wat je wel kunt doen is je dochter het belang van gezond eten bijbrengen en haar dat goede voorbeeld blijven geven. Desnoods haar uitleggen dat ze bij papa ook best om fruit mag vragen of iets anders gezonds als ze dat wil.”

Compenseren

Jacqueline – “Wel jammer dat wat de ene ouder doet, door de ander gecompenseerd moet worden. De moeder zal nu nog vaker gezonde dingen voorzetten, terwijl zij ook af en toe haar kind wil verwennen met fastfood. Hetzelfde geldt voor bedtijd en andere opvoedregels. Hoe losser de ene ouder, hoe strenger de andere ouder moet worden.”

Wat als je kind altijd vraagt om snoep en ongezonde snacks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme