Ex toelaten in het leven van baby? ‘Bewust in de buik stompen bij een zwangere vrouw is een absolute no-go’

Ouderschap Wilma Groothuis 6 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Maribel (31). Het dilemma luidde: “Zal ik mijn ex in het leven van onze baby toelaten?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Agressieve ex

“Zes maanden geleden ben ik bevallen van mijn zoon. Ik had tien jaar lang een relatie met Vincent. Helaas veranderde hij in het laatste jaar erg, hij greep steeds vaker naar de fles. Toen ik drie maanden zwanger was, kwam Vincent op een avond dronken thuis. Toen ik vroeg of het wat zachter kon, vloog hij mij vanuit het niets aan. Hij sloeg mij niet alleen op in mijn gezicht, maar gaf me ook een stomp in mijn buik. Ik was doodsbang. Sindsdien heb ik mijn ex niet meer gezien. Vincent wil graag zijn zoon zien, maar ik weet niet of ik dat wil. Wat als hij weer agressief wordt en ons kind iets aandoet? Aan de andere kant is en blijft het wel de vader, dat maakt moeilijk.”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Maribel. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Maribel haar dilemma: “Zal ik mijn ex in het leven van onze baby toelaten?”

Eisen stellen

Fabiënne – “Ik zou zeker bepaalde eisen stellen aan de omgang. Je kunt afspreken dat hij nuchter moet zijn en blijven, dat jullie meeten in een openbare gelegenheid en onder begeleiding. Zeg ook dat je wilt dat hij hulp zoekt, zodat hij op een positieve manier z’n shit kan verwerken en te zijner tijd, wanneer jij het veilig acht, wel zelfstandig met die kleine op pad kan. Het is en blijft natuurlijk wel zijn vader, maar ik snap je voorzichtigheid helemaal!”

Naar de rechtbank

Corlien – “Je kan het niet doen natuurlijk, dat is je eigen keuze. Maar als vader vervolgens naar de rechtbank stapt, dan komt er gewoon omgang tussen hem en zijn kind. Ja, ook als er sprake was van geweld tussen de ouders, zeker wanneer dit niet strafrechtelijk is vastgesteld en bewezen. Maar zelfs in geval van veroordeling blijft veelal de omgang overeind. Het recht van het kind op contact met beide ouders gaat boven alles in Nederland, zelfs wanneer een ouder verslaafd of psychiatrisch ziek is.

Je hebt een keuze om het niet te doen, maar dan volgen er eventueel stappen vanuit hem, iets met oorzaak en gevolg. Mijns inziens kan je het dus beter zelf vorm geven, zodat je nog enige regie hebt. Maar feit is dat het kind van jullie beiden is en niet alleen van jou en zo kijkt de Nederlandse staat daar ook naar.”

Alarmerend

Louise – “Het is zijn kind en de papa van je zoontje. Het zou mooi zijn als ze elkaar leren kennen en misschien kunnen jullie in de toekomst co-ouderschap overwegen. Maar ik zou als voorwaarde stellen dat hij helemaal, echt helemaal niet meer drinkt! Je wilt dat je kindje veilig is, ook als hij straks een jaar of 2 is en dwars gaat doen. Hij heeft geweld gebruikt tegen zijn zwangere vrouw, dat is wel heel alarmerend. Drank kan aardige mensen onbetrouwbaar, vals en gewelddadig maken.”

Bijzonder

Wies – “Jullie hadden 10 jaar een goede relatie en als hij veel shit heeft in een jaar, waarin hij ook nog eens vader wordt en hij het even niet trekt en de fout ingaat, dan moet hij meteen weggaan? Niet praten sindsdien, geen therapie of iets dergelijks, gewoon helemaal geen communicatie meer, dat vind ik bijzonder. Ik zou het anders aangepakt hebben. Hij is wel de vader en jullie kind heeft recht op dat contact. Zolang hij niet alles op een rijtje heeft, zou ik alleen onder toezicht contact toelaten en het per dag bekijken.”

Een absolute no-go

Wil – “Ik zou het niet doen. Bewust in de buik stompen bij een zwangere vrouw is een absolute no-go. Blijf wel eerlijk tegen je kind en ook geen trash talk, het gaat tenslotte om de veiligheid van het kind. En de smoes ‘ik was dronken’ noem ik ontduiking van je verantwoording.”

Te weinig info

Yvonne – “Ik vind dat er te weinig info is om daar een antwoord op te kunnen geven. Want hoe was je ex toen hij wakker werd. Heeft hij jou meteen gebeld, excuses gemaakt, geïnformeerd hoe het met jou en de baby was? Hoe was ie in de maanden daarna, is hij uit zichzelf gestopt met drinken? Heeft hij hulp gezocht en heeft hij jou aangeboden om mee te betalen aan de spullen voor de kleine? Heeft hij continu geïnformeerd naar jouw gezondheid en de zwangerschap?

Dat zijn allemaal factoren die toch wel erg belangrijk en bepalend zijn voor het antwoord op je vraag. Want als het hem geen drol boeide wat hij gedaan heeft, dan zou hij van mij het dak op kunnen en liet ik hem zeker niet alleen met de kleine. Maar ja, als dat wel allemaal het geval is, dan zou ik beetje bij beetje het contact toelaten, maar alleen op bezoek bij jou thuis. En in de toekomst, afhankelijk van zijn gedrag, het contact uitbreiden als dat verantwoord is en als jij je daar goed bij voelt.”

Dilemma: ‘Moet ik het toelaten dat mijn ex mijn dochter altijd ongezond laat eten?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme