Fabienne zal in het Midden-Oosten bevallen: ‘Mijn man mag er niet bij zijn’

Persoonlijk Valéry de Voijs 6 jan 2024
Leestijd: 5 minuten

Fabienne (32) woont samen met haar man in het Midden-Oosten. Op dit moment is zij acht maanden zwanger en zal over een aantal weekjes bevallen van haar eerste zoontje. Aan Famme legt zij uit hoe een bevalling er daar uit zal zien.

Aangezien ik PCOS heb, dacht ik dat het nog wel even zou duren voor ik zwanger zou raken. Mijn man en ik wilde het low-key gaan proberen en tot onze grote verrassing was het in één keer raak. Stomverbaasd heb ik een positieve test in mijn handen gehad toen ik mijn man belde om het nieuws te delen. Op dat moment woonde ik nog in Amsterdam terwijl mijn man in Bahrain zat voor werk. Ik pendelde een beetje op en neer; in de zomers was ik vooral in Nederland terwijl ik in de winter veel tijd in het Midden-Oosten spendeerde. Aangezien ik als freelancer werk, was ik qua werkplek heel flexibel en niet gebonden aan één stad.

Bevallen in het Midden-Oosten

In eerste instantie was ik heel vastbesloten: ik wilde graag in Nederland bevallen. Ik vertrouw het systeem in Nederland, ben in Amsterdam omringd door vrienden en familie en ik voelde me comfortabel om in mijn eigen taal te communiceren met de verloskundige en dokters. We vonden een fantastische verloskundige in Amsterdam en ik ging heel onbevangen de zwangerschap in.

Toch had ik soms twijfels over mijn besluit om in Nederland te bevallen. Ik woonde namelijk in een kleine studio in een pand zonder lift. Daarbij spendeerde ik vrijwel de hele zwangerschap bij mijn man en voelde me heerlijk in zijn grote villa met privé gym en zwembad. Ik voelde me steeds meer thuis in zijn huis en wilde daar dan ook graag de laatste weekjes voor mijn bevalling en kraamtijd met mijn man doorbrengen. Daarbij kwam mijn huurbaas met het heugelijke nieuws dat er in de maand voor mijn due date gedurende drie weken lang renovaties zouden plaatsvinden in mijn pand in Amsterdam.

Al deze factoren lieten mij twijfelen en naarmate de uitgerekende datum dichterbij kwam, besloot ik toch om in het Midden-Oosten bij mijn man te bevallen. Last minute vond ik iemand die mijn studio wilde huren, haalde mijn fit-to-fly papieren op bij de verloskundige, pakte een paar grote koffers in en boekte mijn laatste enkeltje naar Manama. Ik bezocht een aantal ziekenhuizen en koos uiteindelijk voor een privékliniek aan de andere kant van het eiland. Tijdens mijn zoektocht naar een fijne dokter, vielen mij een aantal dingen meteen op. Kleine disclaimer: deze opvallende dingen zijn niet per se goed of slecht, maar zeker nét even anders dan in Nederland.

Je mag niet ongehuwd zwanger zijn

Meteen toen mijn man en ik erachter kwamen dat ik zwanger was, zijn we binnen twee weken getrouwd. We reserveerden een datum in het gemeentehuis in Nederland en stonden met z’n tweetjes voor de trouwambtenaar. Aangezien het zo last minute was en onze families op vakantie waren, besloten we het met z’n tweetjes te doen. Ik trouwde letterlijk in een Zara jurkje en snoepjesring. Geen grote trouwerij, maar voor mij was het perfect. De reden waarom er zo veel haast was, lag aan de regelgeving in Bahrain. Je mag in het Midden-Oosten namelijk niet ongehuwd zwanger zijn. De consequenties zijn dan ook niet mals: zwangere vrouwen kunnen zelfs in de gevangenis belanden.

Je mag niet thuis bevallen

Het is niet toegestaan om thuis te bevallen. De reden hiervoor is voor mij niet duidelijk, maar alle bevallingen moeten plaatsvinden in het ziekenhuis of privékliniek. Er komt ook ook geen verloskundige eerst thuis kijken hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Wanneer de bevalling begint, zal je dan ook meteen naar het ziekenhuis gaan.

Keizersnede is de norm

In Nederland is een vaginale bevalling de norm. Toch kunnen er medische redenen zijn om met behulp van een keizersnede te bevallen. Ook kan er tijdens de bevalling sprake zijn van een dreigende situatie, waardoor er toch op het laatste moment een keizersnede zal plaatsvinden. Dat is in het Midden-Oosten net even anders. Daar is keizersnede de norm. Wanneer je wél voor een vaginale bevalling wil gaan, zul je goed moeten zoeken naar een privé ziekenhuis waar dit mogelijk is en dit heel duidelijk moeten communiceren.

Mannen mogen er niet bij zijn

In de public hospitals mogen mannen niet bij de bevalling aanwezig zijn. Dat geldt dus ook voor jouw eigen partner. In de privéklinieken is dat niet het geval; daar mag je husband gelukkig wel jouw handje vasthouden tijdens het persen.

Verplichte bloedtesten

In het Midden-Oosten is het verplicht om tijdens je bevalling getest te worden op vitamine d. Daarbij is het wettelijk verplicht om je schildklier te laten onderzoeken. Daarbij zijn er over het algemeen meer medische checks tijdens de controles. Zo wordt de ijzerwaarde in je bloed vaker onderzocht. Ook word je tijdens iedere check gewogen om je gewicht in de gaten te houden. Daarbij wordt je urine bij iedere check onderzocht of er geen sprake is van infecties.

Bevallen is behoorlijk duur

In Nederland denken we niet na over de kosten van een bevalling. In het Midden-Oosten wil je daarentegen van te voren even je bankrekening checken. Bevallen is daar namelijk behoorlijk duur. Een gemiddelde prijs voor een vaginale bevalling is ongeveer 12.000 euro. Een keizersnede is ongeveer 14.000 euro en een spoed keizersnede bijna 18.000 euro. De expats die ik ken zijn goed verzekerd door hun werkgever, maar dat is lang niet bij iedereen goed geregeld.

Geen kraamzorg

Het is niet gebruikelijk om kraamhulp te krijgen. Daarentegen is het wel heel normaal dat je zo’n drie (bij vaginale bevalling) tot acht dagen (bij keizersnede) in het ziekenhuis of privékliniek verblijft. Daar zijn de privé kamers uitgerust met een groot bed voor de moeder en een tweede bed voor de partner. Daarnaast is het heel normaal om een nanny te nemen. Er zijn tal van betaalbare nannies beschikbaar, van allerlei nationaliteiten. Je kunt dan samen in overleg besluiten om een in-house nanny te nemen, of een nanny die uitwonend is.

Je hebt alle afspraken direct bij de dokter

In Nederland lopen de controle afspraken en echo’s bij een verloskundige. Als jij uiteindelijk in het ziekenhuis bevalt, zul jij ter plekke de dokter ontmoeten die jou zal ondersteunen tijdens de bevalling. Dat is in Bahrain anders: alle afspraken zijn bij twee dokters zelf. Aangezien het over het algemeen kleine klinieken zijn, zullen de dokters beide aanwezig zijn bij de bevalling.

Van Zweden tot Kameroen: dit zijn de eerste hapjes van baby’s over de hele wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme