Deze extra vitamines heeft jouw kind nodig (en het is minder dan je denkt)

Voeding Julia van Buuren 22 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Vitamines zijn voedingsstoffen die we nodig hebben voor onze groei en ontwikkeling. Deze kun je opnemen uit eten en drinken maar het is ook mogelijk om deze in pilvorm of als druppels extra bij te slikken.

Geen extra vitamines nodig

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, je kind heeft meestal geen extra vitamines nodig. Want wanneer je kind gezond eet en drink krijgt hij of zij alle benodigde voedingsstoffen binnen, zoals onder andere vitamine A, C, E enbcalcium, die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van je kind. Dit geldt voor alle leeftijden, van kleuters tot aan pubers. Wel zijn er een aantal uitzonderingen.

Vitamine D, K en B12

Baby’s die borstvoeding krijgen hebben de eerste drie maanden 150 microgram extra vitamine K nodig. Dit is belangrijk voor de bloedstolling. In flesvoeding zit al vitamine K verwerkt.

Alle kinderen baby’s en kinderen tot en met vier jaar hebben extra vitamine D nodig, 10 microgram per dag. Kinderen die een getinte of donkere huid hebben hebben ook na vierjarige leeftijd nog elke dag 10 microgram extra vitamine D nodig. Daarnaast wordt bij kinderen die veganistisch eten aangeraden om dagelijks extra vitamine B12 te slikken.

Getinte of donkere huid

Waarom moeten kinderen extra vitamine D slikken? Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden. Je haalt deze vitamine uit eten en zonlicht, maar dit is voor jonge kinderen meestal niet genoeg.

Kinderen met een getinte of donkere huid hebben daarnaast meer vitamine D nodig. Dit komt omdat iedereen met een donkerdere huid beter beschermt is tegen de zon maar daardoor tegelijkertijd langzamer vitamine D uit zonlicht aanmaakt. Vooral wanneer je in een land met weinig zon woont, zoals in Nederland, ontstaat er dan al snel een tekort.

Te veel vitamines slikken is gevaarlijk

Er zijn verschillende kindervitamines op de markt te vinden. Alleen vaak zit daar meer in dan wat een kind nodig heeft. Extra vitamines bij slikken zorgt er daardoor al snel voor een dat je kind te veel vitamines binnenkrijgt en dit kan schadelijk zijn. Zo vergroot het onder andere de kans op bepaalde ziektes.

Let daarom altijd op de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) op de verpakking en check ook of deze gericht is op kinderen of op volwassenen, kinderen hebben namelijk minder vitamines nodig. De ADH moet altijd lager dan 100 procent zijn.

Kan een man ook prenatale vitamines slikken als jullie zwanger proberen te worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen

Relevante artikelen