Kan een man ook prenatale vitamines slikken als jullie zwanger proberen te worden?

Zwanger Sharon van der Werf 8 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Als jullie samen een kinderwens hebben, dan wil je de beste omgeving voor jouw kindje creëren. Dat begint al in het lichaam, waarvoor onder andere aangeraden wordt om foliumzuur te slikken. Zwanger worden is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend, en door foliumzuur te slikken kan het proces hopelijk wat makkelijker te maken. Maar kan je ook als man prenatale vitamines slikken? We zochten het uit.

Voor het maken van baby’s heb je nou eenmaal beide partners nodig, de vrouw én de man. Aangezien sperma en de eicellen even belangrijk zijn voor een zwangerschap en voor het DNA van je kindje, uiteraard. Wat kan je als man doen om de zaadkwaliteit te verbeteren?

Kunnen mannen prenatale vitamines slikken?

Om meteen een antwoord op de vraag te geven: ja, als een man bovenop een gezond voedingspatroon nog aanvullende supplementen neemt, is de kans groter dat het aantal zaadcellen en de kwaliteit ervan verbetert. Dit maakt de kans om zwanger te worden groter. Maar bedenk wel dat je alle vitamines niet uit supplementen kunt halen: een gezonde leefstijl, een gezond gewicht en weinig blootstelling aan toxische stoffen (alcohol, roken, drugs en cafeïne) is het gebied waar de meeste winst op te behalen in.

Kan cafeïne je vruchtbaarheid beïnvloeden? De feiten en adviezen op een rij

Wil je zwanger worden? 5 tips om dit proces wat te versnellen

Prenatale vitamines voor mannen

Het kan misschien net het verschil maken tussen wel of geen zwangerschap – en als jullie echt een kinderwens hebben, dan begrijpen we dat je alle stappen wilt nemen om zwanger te worden.

Foliumzuur

We hadden het net al even over foliumzuur. Deze vitamine wordt aan vrouwen aangeraden als prenatale vitamine, maar het kan ook een belangrijke rol spelen in de zaadkwaliteit en dus in de vruchtbaarheid van de man. Dat hebben wetenschappers in Nijmegen onderzocht.

Zink

Zink draagt als mineraal bij aan de vorming van zaadcellen. Daarnaast heeft het invloed om de aanmaak van een aantal hormonen, waaronder testosteron – en als een man te weinig testosteron in zijn lichaam heeft, dan vermindert de hoeveelheid sperma en dus de kans op een zwangerschap.

Selenium

Het mineraal selenium is ook goed voor de vruchtbaarheid van een man, omdat het de bewegelijkheid van de zaadcel bevordert. Vaak worden selenium en zink samen in één voedingssupplement verkocht.

Wil je zwanger worden? Probeer stress te vermijden

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

vitamine-info.nlmamaenzodavitamon

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme