Marleen Staal
Marleen Staal Algemeen 8 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Heb je een extravert kind? Deze opvoedtips kunnen helpen

Geen enkel kind is hetzelfde. Gelukkig maar! Dat maakt ze ook zo ontzettend leuk. Elke kind vraagt dan ook een andere soort opvoeding. Waar de één gebaat is bij een time out, heeft de ander juist meer ruimte nodig om zich te kunnen uiten. Zoals een extravert kind.

Vaak merk je al vrij snel in de opvoeding of je kind heel erg open en spontaan is of toch wat meer verlegen en rustiger. De kracht van hun persoonlijkheid zit hem dan ook in totaal verschillende aspecten en komen beter tot hun recht als je extraverte of introverte kinderen op een andere wijze opvoed.

Extravert kind

Dit inkijkje in de persoonlijkheid van je kind, kan helpen te begrijpen wat hij of zij nodig heeft om zich nog meer te ontwikkelen. Bij extraverte kinderen die bijvoorbeeld graag praten helpen andere opvoedingstechnieken dan bij een kind dat graag op zichzelf is.

Genoeg beweging

Extraverte kinderen kunnen meer behoefte hebben om sociaal te zijn en zullen zich in een kinderen ook vaak ontpoppen als leider van de groep. Herkenbaar? Dan zul je vast ook herkennen dat structuur lastig is om mee om te gaan voor jouw kind. Ineens moeten luisteren naar iemand ánders zoals mama of een juf die de leiding heeft kan lastig zijn.

Het kan helpen om je kind genoeg genoeg beweging te geven. Waarom? Zodat alle energie die vastzit, lekker loskomt en ze duidelijk voelen dat op deze momenten ze zich aan geen regels hoeven te houden en lekker hun ding kunnen doen.

Sociale skills

Spontaniteit en openheid zijn vaak de belangrijkste kenmerken van een extravert kind. Maar als hij of zij daarin teveel doorschiet, kan het zo ineens zijn dat ze vergeten dat een ander ook weleens wat wil zeggen en dat het niet altijd om hem of haar draait in het leven.

In het ergste geval kunnen kinderen hiervan agressief raken, simpelweg omdat ze sommige sociale regels niet snappen. Als ouder van een extravert kind doe je er daarom goed aan extra aandacht te besteden aan het leren van sociale skills om dit te voorkomen. Als je merkt dat vriendschappen niet altijd vlekkeloos verlopen vanwege het aandeel van jouw kind, kun je je kind tijdens het spelen wijzen op wanneer het fout dreigt te gaan en ze een handje helpen in de goede richting. Bijvoorbeeld: “Kijk, delen is leuk, want dan is iedereen blij.”

Benadruk hun sterke punten én verschillen

Die flinke dosis zelfvertrouwen die jouw kind aan het ontwikkelen is, is niet iets wat je moet negeren of afzwakken. Het juist aanprijzen op de juiste momenten, kan versterkend werken. Zoals: “Wat knap van je dat vriendin A. jouw pop mocht lenen. Dat was heel aardig.”

Ook spontaniteit moet je niet de kop indrukken, maar juist gebruiken in een discussie of praatmomentje. Vraag bijvoorbeeld wat je kind denkt of vindt. Zo laat je zien dat je waardeert dat je extraverte kind zo spontaan is.

Daarbij is het wel belangrijk dat je jouw kind wel leert beleefd te blijven. Door iemand heen praten of zich teveel op dringen is het andere uiterste. Leer je kind waar de grenzen liggen en te begrijpen dat andere kindjes niet zo in elkaar zitten als jouw kind.

Veiligheid staat voorop

Extraverte kinderen kunnen in hun enthousiasme misschien niet altijd goed inschatten wanneer een situatie goed of slecht is. Bijvoorbeeld meegaan met vreemde mensen, een absolute no go. Leer dus op tijd aan je kind de gevaren hiervan.

Eigenlijk ben je bij het opvoeden van een extravert kind vooral duidelijk grenzen aan het stellen als het aankomt op beleefdheid en sociaal gedrag. Het is een kwestie van aanleren wanneer ze wel hun gang kunnen gaan en wanneer ze wat meer moeten indimmen.

Hoe je het ook went of keert, als je een extravert kind opvoedt zit je nooit stil.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heb je een extravert kind? Deze opvoedtips kunnen helpen
Sluiten