Lise Steegmans
Lise Steegmans Persoonlijk 10 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit programma geeft een bijzonder beeld over moeders die vastzitten in huiselijk geweld

Hoe kun je als moeder bij een partner blijven die slecht is voor jou en je kind? Wanneer er sprake is van partnergeweld en huiselijk geweld, is dit een vraag die al snel naar boven komt. In het programma Fatale Liefde gaat Olcay Gulsen in gesprek met slachtoffers die te maken hebben gehad met psychisch of fysiek geweld door hun partners.

Ze spreekt met de slachtoffers, maar ook met betrokkenen, zoals familie en vrienden. Ook komen er deskundigen aan het woord die op een integere manier uitleg over de situate geven.

Fatale Liefde

Fatale Liefde is al een aantal weken te zien op KRO-NCRV. In iedere aflevering staat een slachtoffer centraal, in totaal toen zes vrouwen hun verhaal. Waarom het programma een bijzonder beeld over partnergeweld geeft, is omdat er niet met een vinger gewezen wordt naar de dader. De vrouwen doen hun éigen verhaal, over hun eigen ervaringen, trauma’s en besluiten. Als kijker begrijp je daarom een stuk beter waarom het voor sommige vrouwen jaren duurt om los te komen van hun partner. Wat als continu je wereld kleiner wordt gemaakt, je wordt gemanipuleerd en de mentale mishandeling vaak nog erger is dan de psychische mishandeling?

Het doel van het programma is het bespreekbaar maken van gewelddadige relaties en slachtoffers stimuleren om op tijd aan de bel te trekken.

Diana en Loïs

Zo is er het verhaal van moeder Diana en dochter Loïs. Diana is een ondernemende vrouw die haar eigen modebedrijf runt. Ook dochter Loïs is ambitieus. Maar achter hun succes gaat een traumatisch verleden schuil. Beiden leefden jarenlang onder de controle en terreur van Diana’s ex-partner, Loïs vader.

Deze man was altijd al bezitterig en controlerend, maar wanneer Loïs is geboren, neemt zijn gedrag bizarre vormen aan. Zo wil hij nooit met Loïs optrekken en laat hij duidelijk merken dat hij nooit vader wilde worden. Loïs mag in huis niet op dezelfde verdieping als haar vader zijn en zowel moeder als dochter mogen niet in zijn buurt eten. Zonder dat ze het weet, wordt Diana’s telefoon aan zijn computer gekoppeld en worden haar sms’jes continu gecontroleerd. De terreur is jarenlang doorgegaan, totdat Diana het punt bereikt tot hier en niet verder.

Patty

Ook is er het grillige verhaal van Patty. Nadat zij in het huwelijksbootje stapt met haar man, verandert zijn gedrag. Ze moet iedere dag verplicht een voetenbadje klaarmaken en zijn voeten wassen, wanneer hij thuiskomt van werk. Hij wordt naast psychisch gewelddadig, ook fysiek en Patty vreest ieder moment van de dag voor een klap.

Wanneer ze voor de tweede keer zwanger is, dit keer van een tweeling, haalt hij haar over om haar kinderen achter te laten in Egypte. Met tranen in haar ogen blikt Patty terug op die tijd, waarin ze haar kinderen soms maanden niet zag.

Shanti

Ook is er het verhaal van Shanti. Zij ontmoet iemand op een festival en raakt smoorverliefd. De relatie ontwikkelt zich in een rap tempo en al snel krijgen ze een zoontje: Elfin. Tijdens de zwangerschap wordt haar ex-partner steeds geweldadiger. Wanneer Elfin met een keizersnede ter wereld komt, zegt hij dingen als “Wat ben jij nou voor vrouw, je kan niet eens normaal een kind baren”, tegen Shanti.

Het lukt Shanti uiteindelijk om de relatie te verbreken. Er vindt een ouderschapsregeling plaats: Shanti’s ex kan Elfin bezoeken bij zijn moeder. Op 22 juli 2016 komt Shanti haar zoontje ophalen bij zijn oma en gaat het mis. Haar ex is gewelddaig, agressief en gewapend. Na een worsteling lukt het hem om naar boven te rennen, zijn moeder te vermoorden en Elfin uit het raam te gooien. Het elf maanden oude jongetje overleefd de val niet.

De afleveringen kun je hier kijken.

Hoe trauma’s in je jeugd je dagelijks leven nog steeds beïnvloeden

Hulp nodig? Bel Veilig Thuis 24/7 gratis en anoniem via 0800-2000. Chat op werkdagen van 9 tot 5 op www.veiligthuis.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme