Lara (38): ‘Mijn man laat zich binnenkort met tegenzin steriliseren’

Persoonlijk Laurien Bleeker 10 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Lara en haar man zijn al jaren samen en zijn gelukkig met hun drie kinderen. Een kinderwens is er niet meer, dus nu laat de man van Lara zich binnenkort steriliseren. Met tegenzin, dat wel.

Lara (38): “Van mijn zeventiende tot ongeveer mijn dertigste heb ik de pil geslikt. Al die jaren zal mijn lijf dus vol met hormonen en pas achteraf merk ik wat een invloed dat eigenlijk heeft gehad op mijn leven. Nadat ik stopte viel ik ten eerste kilo’s af, zonder verder iets anders te doen daarvoor. Ook merkte ik een groot verschil in mijn gemoedstoestand: mijn stemmingswisselingen die ik altijd had en waarvan ik dacht dat die gewoon bij me hoorden, waren weg. Ik zat lekkerder in mijn vel, dacht veel positiever over mezelf en voelde me gewoon heel goed.

Toen werd ik zwanger en na die zwangerschap besloten we voorlopig nog niet aan een tweede te beginnen. Eerst maar lekker genieten van ons eerste kindje. Ik besloot de pil miet meer te willen gebruiken, dus de verloskundige raadde me een Mirena spiraal aan. Daar zouden weinig hormonen in zitten en dan hoefde ik voorlopig nergens aan te denken. Zo gezegd, zo gedaan, maar na zo’n drie maanden kreeg ik een vaginale. schimmelinfectie. En toen nog een en nog een en dat hield niet op. Elke maand had ik er weer last van, dat moest die spiraal wel zijn.

Er waren nog twee opties: condooms of steriliseren

Dus die liet ik weer verwijderen en daarna had ik nergens last meer van. Omdat we nog geen kinderwens hadden voor een tweede, gebruikten we condooms. Niet ideaal, niet romantisch, maar het hield wel een zwangerschap tegen. Toen ons zoontje twee jaar was, wilden we voor een tweede kindje gaan. Ik werd snel zwanger en vond het fijn om weer nergens aan te hoeven denken wat betreft anticonceptie.

Vrij snel daarna kwam baby nummer drie en toen wisten we dat het voor ons wel goed was zo. Er was geen kinderwens meer. Weer moest ik nadenken over anticonceptie. Ik besloot een koperspiraal te proberen. In het begin beviel dat goed, zelfs mijn bloedverlies tijdens mijn menstruatie was niet extreem toegenomen. Tot ik na een paar maanden een vaginale schimmelinfectie kreeg. Eerst dacht ik nog dat het toeval was. Maar niets was minder waar helaas. Daarna kreeg ik elke maand na mijn ongesteldheid een schimmelinfectie. Zo was ik ongeveer drie weken per maand bezig met gedoe aan mijn vagina en konden mijn man en ik geen seks hebben.

In de week dat het even rustig was down under, ‘moesten’ we seks hebben, want daarna zou ik alweer ongesteld worden. Na een paar maanden werden we allebei helemaal gek. Ik werd gek van dat gedoe de hele tijd, en van de jeuk van die schimmel elke keer. En van het feit dat we geen seks konden hebben wanneer we dat graag wilden. Mijn man werd vooral ook gek van dat laatste. Het begon ons leven wel echt te beïnvloeden op een negatieve manier. Ik wilde die spiraal er dus maar wat graag uit hebben, want ik wist dat de schimmelinfecties daarna zouden stoppen. Er waren dan dus nog twee opties: condooms of mijn man laat zich steriliseren.

Ja, er zijn alternatieven, maar ik ben klaar met dat gedoe

Natuurlijk zijn er nog wel wat alternatieven, zoals het bijhouden van mijn cyclus, maar dat is iets wat ik niet aan durf. Ik raak zo snel zwanger, dat een ongeluk in een klein hoekje zit. En dat willen we echt niet. Condooms, ja… kan. Maar het bederft wel een beetje de sfeer in bed, vinden we. Dus blijft steriliseren over. Iets waar we veel over gesproken hebben en wat mijn man nu dus toch gaat laten doen, ook al is het met tegenzin. Ik vind dat ik al die jaren wel genoeg heb gedaan om niet zwanger te raken. Nu is het zijn beurt.

Ik doe mijn verhaal omdat ik benieuwd ben of andere stellen ook in deze situatie zitten en misschien hebben zij nog wel tips of adviezen, of goede ervaringen met een sterilisatie haha!”

Viral: man laat zich steriliseren en zijn vrouw ziet dit als een reden voor een feestje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme