Fenna (33): ‘Mijn huisbaas wil mij eruit hebben nu ik zwanger ben’

Persoonlijk Valéry de Voijs 29 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Fenna (33) woont in een gezellig apartment in het hartje van Amsterdam. Voor nu. Haar huisbaas wil haar namelijk eruit hebben nu ze zwanger is.

“Sinds vier jaar woon ik in een prachtig apartment aan de grachtengordel van Amsterdam. ‘Hoe ben je daar aan gekomen?’, krijg ik vaak te horen. Ik besef maar al te goed dat ik heel veel geluk heb gehad. Een betaalbaar plekje vinden in Amsterdam centrum is namelijk niet gemakkelijk.

Een grachtenpand in hartje Amsterdam

Een vriend van mij heeft het hele grachtenpand overgenomen van zijn ouders. Deze vriend, Mark (40) woont in het buitenland en verhuurt het hele pand aan kennissen. In totaal verhuurt hij vijf verdiepingen aan zijn vrienden.

Alle bewoners van het pand kunnen het goed met elkaar vinden. Zo organiseren we vaak etentjes en feestjes. Vier jaar geleden heb ik een huurcontract voor één jaar getekend. Dit had ik destijds nodig om me in te schrijven bij de gemeente Amsterdam. Daarna hebben we het contract nooit ge-update. Aangezien ik bevriend ben met onze huisbaas, is de verlenging mondelijk en informeel afgesproken.

Onverwacht bezoek van de huisbaas

Dit gaf nooit problemen. Tot ik zwanger werd. Aanvankelijk reageerde Mark heel enthousiast op de zwangerschap. Mijn partner is een collega van hem en hij kent ons allebei al meer dan zes jaar. Hij leek het eerst juist heel leuk te vinden. Ook de andere bewoners van het pand vonden het heel leuk. Aangezien we heel close zijn, boden mijn bovenburen meteen aan beschikbaar te zijn als oppas.

Ik ben momenteel bijna 29 weken zwanger en kreeg onlangs onverwacht bezoek van mijn huisbaas. Hij komt wel vaker even langs om een kopje koffie te drinken, bij te kletsen, of om iets in het huis te controleren. Dit keer was het kopje koffie iets minder gezellig.

Al snel merkte ik dat hij ergens mee zat. Hij verweek oogcontact en kwam niet goed uit zijn woorden. Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit. Hij had er over nagedacht en met de andere bewoners gepraat. Hij kwam tot de conclusie dat het beter was als ik een ander huis zou zoeken. Het huis is namelijk best oud en daardoor gehorig. Hij wilde dan ook niet dat de andere bewoners ‘last’ zouden krijgen van mijn baby.

Een moeilijke keuze

Ik was in shock en kon het bijna niet geloven. Hij probeerde mij ervan te overtuigen dat mijn huis geen geschikte plek is voor een baby. ‘De drukte van Leidseplein zal je baby echt geen goed doen’.

Na de grootste shock ben ik een nieuw plan aan het maken. Mijn partner woont net als Mark in het buitenland. Eigenlijk was het plan om volgende zomer pas te immigreren naar mijn partner. Op die manier zou ik in Nederland kunnen bevallen en de eerste maanden bij familie kunnen zijn.

Ik moet snel beslissen of ik een ander huis zal zoeken in Amsterdam, of toch mijn plannen aanpassen en nu al immigreren en in het buitenland bevallen. Het is een moeilijke keuze met veel tijdsdruk. Na 36 weken zwangerschap mag ik namelijk ook niet meer vliegen. Ik praat met veel moeders en iedereen heeft een ander advies. Ik moet natuurlijk op mijn gevoel afgaan maar dat is niet gemakkelijk.”

Victor (32): ‘Als achttienjarige student heb ik een oudere vrouw zwanger gemaakt’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme